Je čas dokládat příjmy pro příspěvek na bydlení. Některé údaje už si stát zjistí sám

04.10.2024 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Lidé pobírající příspěvek na bydlení by měli co nejdříve doložit podklady pro nárok na pokračování výplaty dávky za 3. čtvrtletí, tedy za září, srpen a červenec.

Nejpozději může příjemce dávky doložit bydlení za 3. čtvrtletí (případně přídavky na dítě) do konce 4. čtvrtletí (do konce roku). Příjemce by se však měl snažit doložit dávku co nejdříve tak, aby mu navazovala a neměl v příjmu dávky zbytečně výpadek.

Doložit příspěvek na bydlení pro nárok na pokračování výplaty dávky mohou lidé prostřednictvím aplikace Jenda, osobní návštěvou, datovou schránkou apod. 

Povinně každý příjemce dokládá náklady na bydlení a příjem za posuzované měsíce, další dokumenty podle individuální situace žadatele a s ním posuzovaných osob.

Úřad práce by měl o pokračování výplaty dávky rozhodnout nejpozději do 30 dnů od dodání všech podkladů. Do 60 dnů, pokud jde o složitý případ. Avšak v předchozím období, kdy se dokládalo povinné 1. čtvrtletí, lidé na rozhodnutí čekali i 3 měsíce. Jednalo se většinou o případy, kdy příjmy a náklady na bydlení dokládali prostřednictvím nové aplikace Jenda.

Zdroj: Depositphotos

Příjmy zaměstnanců si zjistí Úřad práce sám

Zaměstnanci již sami příjmy dokládat nemusejí. Zjistí si je sám Úřad práce tak, že požádá zaměstnavatele o informace přes datovou schránku. V aplikaci Jenda by se zaměstnavatel žadatele o dávku měl objevit po zatrhnutí, že měl žadatel příjmy ze zaměstnání v ČR. V papírovém formuláři příjemce uvede IČO zaměstnavatele.

Pokud však v daném čtvrtletí pracoval žadatel i pro jiného zaměstnavatele, který není uveden v aplikaci, bude muset příjmy doložit, a to dokladem o výši čtvrtletního příjmu, který do aplikace nahraje.

Nezapomeňte rovněž doložit příjmy všech dalších posuzovaných osob pro nárok na příspěvek na bydlení. Příjmy za tyto osoby lze doložit dokladem o výši čtvrtletního příjmu, tento doklad musí posuzovaná osoba podepsat.

Jestliže je žadatel/posuzovaná osoba OSVČ, příjmy si Úřad práce zjišťuje sám od finančního úřadu z daňového přiznání. Více informací o tom, co dokládají OSVČ k příspěvku na bydlení, uvádíme v našem předchozím článku.

Tip: Některým OSVČ se od listopadu sníží příspěvek na bydlení

Návod, jak postupovat v aplikaci Jenda při vyplňování příjmů, naleznete ve videu.

 Zdroj: YouTube / Úřad práce

Máte smlouvy na služby napsané na sebe? Úřad práce si v takovém případě náklady zjistí sám

Náklady na bydlení se dokládají za každý měsíc zvlášť. Jestliže tedy příjemce dávky bydlí v nájmu, musí za každý měsíc doložit zaplacení nájmu, například výpisem z bankovního účtu. Současně se dokládají náklady na služby spojené s užíváním bytu.

Jestliže má nájemce nebo posuzovaná osoba smlouvu přímo s dodavateli služeb (elektřiny, plyn, teplo…), nemusí náklady na tyto služby vyplňovat a dokládat, ale může zatrhnout, že si tyto informace od dodavatelů může Úřad práce zjistit sám. Nájemce pouze vyplní dodavatele elektřiny a jeho EAN kód (tyto údaje jsou dohledatelné na přijaté faktuře za služby nebo uzavřených smlouvách).

Jestliže však jsou služby napsané na pronajímatele, nejde takový postup využít a nájemce musí vyplnit a doložit náklady na služby sám. 

Stejně tak nemusí vyplňovat a dokládat náklady na služby žadatel, který je majitelem nemovitosti a má služby napsané na sebe.

Jestliže už mají příjemci přednastavené dodavatele z minulého dokládání, budou tito dodavatelé již automaticky předepsaní a stačí je jen potvrdit (v případě aplikace Jenda).

Pokud jste v povinném čtvrtletí dostali také vyúčtování se vznikem přeplatku či nedoplatku, nezapomeňte také vyplnit výši přeplatku/nedoplatku.

Návod, jak doložit náklady na bydlení v aplikaci Jenda, najdete přímo v tomto videu.

 

 Zdroj: YouTube / Úřad práce ČR

Kalkulačka pro výpočet příspěvku na bydlení 

 

Čtěte také:

OSVČ přijdou o vysoký příspěvek na bydlení, počítat se bude s celou průměrnou mzdou

Pronajímání jako pasivní příjem bez práce? Zapomeňte. Jak správně pronajímat a co vás čeká?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ