Nezaměstnanost po rodičovské dovolené? Nárok na podporu je, dostanete ovšem málo

08.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Pixabay

Budete ukončovat rodičovskou dovolenou, ale nemáte zaměstnání ani podnikání, do kterého byste se vrátili? Hledáte si novou práci, ale zatím bez úspěchu? Registrujte se na Úřadu práce a zažádejte o podporu v nezaměstnanosti.

Abyste mohli čerpat podporu v nezaměstnanosti, musíte se nejdříve přihlásit do evidence uchazečů o zaměstnání na pobočce Úřadu práce České republiky (ÚP ČR), pod kterou spadá vaše reálné bydliště. Už dávno tedy není nutné hlásit se do evidence ÚP tam, kde máte nahlášen trvalý pobyt.

Do evidence uchazečů o zaměstnání se můžete přihlásit osobně na pobočce, nebo online prostřednictvím interaktivního formuláře. Společně s tím také můžete zažádat o podporu v nezaměstnanosti.

Podporu budete pobírat podle toho, kolik je vám let

Pobírání podpory v nezaměstnanosti je časově omezené. Lidé do 50 let věku ji mohou pobírat maximálně 5 měsíců s tím, že její výše se každé 2 měsíce snižuje. Nezaměstnaní do 55 let věku mohou dávku pobírat až 8 měsíců. Ostatní, tedy starší 55 let, ji mohou čerpat až 11 měsíců.

Pro všechny společná je podmínka, která určí, zda vůbec na dávku vznikl nárok. Aby totiž mohla daná osoba podporu čerpat, musí prokazatelně splnit potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění v délce alespoň 12 měsíců v posledních dvou letech. Započítává se přitom období, kdy pojištění plynulo ze zaměstnání, podnikání, ale třeba i z brigád, jestliže se z výdělku z nich odvádělo pojistné.

Důležité je navíc vědět, že do rozhodného období se nezahrnuje pouze doba, kdy byl žadatel o dávku ekonomicky aktivní, ale i čas, kdy plynuly náhradní doby pojištění.

Čtěte také: Co se počítá do náhradní doby pojištění v rámci nároku na důchod?

 

U těch, co pracovali nebo podnikali, závisí výše výplaty na výdělku

První dva měsíce podpůrčí doby dostává uchazeč o zaměstnání 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku. Třetí a čtvrtý měsíc výplata poklesne na 50 % průměrného měsíčního čistého výdělku. Po zbytek podpůrčí doby, čili pro někoho už jen na jeden měsíc, pro jiného až na měsíců 7, vzniká nárok už jen na 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku.

Dále je výše podpory ovlivněna i dalšími faktory. Lidé, kteří pracovní poměr ukončili z vlastní iniciativy, budou dostávat po celou délku podpůrčí doby jen 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku. To stejné platí u těch, kteří pracovně právní vztah rozvázali skrz dohodu se zaměstnavatelem o ukončení nebo rozvázání pracovního poměru bez uvedení důvodu apod.

Více se dozvíte v článku: Je lepší výpověď, nebo dohoda kvůli nároku na podporu v nezaměstnanosti?

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po ukončení rodičovské dovolené je. Dostanete však almužnu

Zmínili jsme, že se do potřebné doby účasti na důchodovém pojištění započítávají i tzv. náhradní doby.

Podle Krajské pobočky Úřadu práce České republiky pro Brno-město tak vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti i u osob, které byly v posledních dvou letech na rodičovské dovolené. Tuto problematiku podle ní řeší § 51 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.

Ten hovoří o tom, že je podmínka předchozího zaměstnání splněna náhradní dobou pojištění a platí, že se podpora stanoví

  • za první a druhý měsíc ve výši 0,15násobku průměrné mzdy,
  • za třetí a čtvrtý měsíc ve výši 0,12násobku průměrné mzdy a
  • po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy

stanovené v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářního roku, ve kterém byla podána žádost. Aktuální výše pro letošní rok činí 6365 Kč, 5092 Kč a 4667 Kč.

Stejné částky budou platit i pro ty, u kterých nelze stanovit průměrný měsíční čistý výdělek nebo vyměřovací základ, a ještě i pro žadatele, kteří bez svého zavinění nemohou výdělek nebo základ dosvědčit.

Čtěte také: 5 případů, kdy nedostanete podporu v nezaměstnanosti

Jak požádat o podporu v nezaměstnanosti?

Zdroj: YouTube

Polepšit si na podpoře legálně můžete pouze další dávkou

Při evidenci na Úřadu práce si lze samozřejmě přivydělat prostřednictvím nekolidujícího zaměstnání, ze kterého však musí být výdělek nižší než polovina minimální mzdy. Pro rok 2024 jde tedy o částku 9450 Kč hrubého měsíčně, v roce 2025 to bude 10 400 Kč hrubého měsíčně.

Výplata navíc musí plynout z dohody o pracovní činnosti, nebo případně z pracovního nebo služebního poměru. Nicméně nelze peníze z nekolidujícího zaměstnání pobírat současně s podporou. Ta tedy bude úřadem práce pozastavena.

Pokud jsou pak pro vás částky měsíční podpory v nezaměstnanosti nedostačující, informujte se, zda nemáte nárok na dávky státní sociální podpory, jako jsou např. příspěvek na bydlení a přídavek na dítě, anebo rovnou na pomoc v hmotné nouzi.

Kalkulačka příspěvku na bydlení 2024

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY