Těhotná a nezaměstnaná je nevýhodná kombinace. Na mateřskou však nárok vzniknout může

10.10.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Depositphotos

Jste v evidenci na Úřadu práce a právě jste zjistila, že jste těhotná? Jak to mají nezaměstnané a uchazečky o zaměstnání na Úřadu práce s mateřskou nebo rodičovskou?

Existuje hned několik sociálních dávek, které je možné čerpat v mateřství nebo rodičovství. Mezi základní patří peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. A i když to tak nemusí vypadat, jde o dávky, které se liší jak čerpáním, tak i podmínkami, za kterých je lze využít.

Dozvíte se:

Na mateřskou se odchází ze zaměstnání

Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou od České správy sociálního zabezpečení a pojednává o ní zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Na takzvanou mateřskou lze nastoupit 6 až 8 týdnů před plánovaným termínem porodu a celkově trvá 28 týdnů při porodu jednoho dítěte, nebo až 37 týdnů v případě narození dvou a více dětí. Nárok na delší verzi osoba pobírající mateřskou po uplynutí 28 týdnů doloží čestným prohlášením příslušné OSSZ.

Během celého období pak u svého zaměstnavatele, jestliže máte pracovní smlouvu, čerpáte tzv. mateřskou dovolenou, která vám na základě pravidel plynoucích ze zákoníku práce musí být poskytnuta.

Peněžitá pomoc v mateřství činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Ten se bude zjišťovat z příjmů za 12 kalendářních měsíců před nástupem na dávku.

Tip: Orientační výši dávky si můžete vypočítat na naší kalkulačce

Důležité je pak ještě zmínit, že zaměstnanci jsou nemocensky pojištění vždy. Kdo podniká jako OSVČ, musí se přihlásit k dobrovolnému nemocenskému pojištění, pokud má zájem, protože u OSVČ není nemocenské v balíčku se zálohami na  pojištění důchodové.

TIP: Kalkulačka peněžité pomoci v mateřství u OSVČ

Nárok mají i nezaměstnané, ale za jiných podmínek než pracující

Aby na mateřskou vůbec vznikl nárok, je potřeba splnit nutnou dobu účasti na nemocenském pojištění. Ta musí činit nejméně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na dávku. To platí pro zaměstnankyně.

Osoby samostatně výdělečně činné to mají o něco rozdílnější. Za období jednoho kalendářního roku musí mít alespoň 180 dnů nemocenského pojištění před nástupem na dávku a současně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na dávku.

Co se pak týká zájemců o zaměstnání a dalších osob, které jsou nezaměstnané, i těm může vzniknout nárok na čerpání peněžité pomoci v mateřství, protože se v zákoně nachází pojem ochranná lhůta. Ta existuje proto, aby právě těhotné nezůstaly v takto náročném období bez finančních prostředků.

Ochranná lhůta činí pro ty, které byly v době skončení zaměstnání těhotné, 180 dnů ode dne zániku pojištění.Pokud pojištění zaniklo mimo dobu těhotenství, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku nemocenského pojištění,“ uvádí k tomu Česká správa sociálního zabezpečení, kde se také můžete dočíst další podrobnosti, kdy se zkracuje také ona 180denní lhůta. Jen sedmidenní lhůta pak platí také pro OSVČ, které si platily nemocenské pojištění. Jestliže není splněna žádná z podmínek, za kterých je nezaměstnaná v ochranné lhůtě, nevzniká u ní nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Na první pohled by se mohlo zdát jako řešení, že by na mateřskou dovolenou nastoupil otec dítěte, pokud on splnil podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství. Zde je však nutné brát v potaz, že otec může na mateřskou nastoupit až po uplynutí šesti týdnů od porodu. Podrobně jsme se otcům na mateřské dovolené věnovali v tomto článku. 

Čtěte také: Za porod letos můžete získat až 23 000 korun

U matek bez práce je řešením rodičovský příspěvek

Druhou dávkou v mateřství a rodičovství, která má navíc přímo navazovat na peněžitou pomoc, je rodičovský příspěvek. Ten pro změnu vyplácí Úřad práce České republiky a pojednává o něm zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře.

Rodičovský příspěvek je dávka, která není podmíněna žádným pojištěním. Náleží každému rodiči, který řádně, celodenně a osobně pečuje o nejmladší dítě v rodině. Podmínka celodenní péče je splněna, pokud dítě mladší 2 let nenavštěvuje jesle, mateřskou školku nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu větším než 92 hodin v jednom kalendářním měsíci apod. Od 2 let věku dítěte se již podmínka řádné a celodenní péče nezjišťuje.

Rodičovský příspěvek je dávka v částce 350 000 Kč pro dítě narozené po 1. lednu 2024, pro dítě narozené dříve jde o 300 000 Kč. Při narození dvou a více dětí se aktuálně jedná o částku 525 000 Kč.

U dětí, které se narodily od začátku roku 2024, lze celkovou částku čerpat až do 3 let věku dítěte. U těch ostatních platí původní právní úprava, čili rozložení peněz do měsíčních dávek, které je možné čerpat až do 4 let věku dítěte. Ve všech případech však vždy nejdéle do vyčerpání celkové výše příspěvku.

Měsíční výše splátky pak není závislá jen na tom, kolik chce rodič čerpat, ale i na výši doloženého vyměřovacího základu, ze kterého možný rozptyl určí pracovník Úřadu práce. Vyměřovací základ pak nemusí být ze mzdy nebo platu matky. Lze využít i otcův, pokud je to výhodnější.

Maximální měsíční částka, do které lze volit, je 13 000 Kč. Mějte však na paměti, že čím více budete měsíčně pobírat, tím rychleji celou částku vyčerpáte.

Čtěte také: Jedenáct omylů o rodičovském příspěvku v roce 2024

Vypočítejte si výši vašeho měsíčního rodičovského příspěvku

 

Jak zažádat o rodičovský příspěvek

Zdroj: YouTube

Místo mateřské lze čerpat nemocenskou

Pokud nezaměstnaná těhotná nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z důvodu nesplnění potřebné doby účasti na nemocenském pojištění, ještě jí může vzniknout právo na čerpání klasického nemocenského, které se uplatní v souvislosti s porodem.

Zaměstnankyně může čerpat nemocenské v souvislosti s porodem, je-li nemocensky pojištěna v den nástupu na dávku. U OSVČ platí to samé, je však ale ještě nutné, aby byla nemocensky pojištěna minimálně po 3 měsíce bezprostředně předcházející nástupu na dávku.

U zaměstnanců nemocenské činí

  • 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu, pokud DPN trvá od 15. do 30. dne,
  • 66 % redukovaného denního vyměřovacího základu, pokud DPN trvá od 31. do 60. dne,
  • 72 % redukovaného denního vyměřovacího základu, pokud DPN trvá od 61. dne.

Orientační výši nemocenského si můžete vypočítat na naší kalkulačce. Stejně tak si lze vypočítat i výši nemocenského u OSVČ.

Nemocenské u OSVČ je pak závislé na výši záloh dobrovolného nemocenského pojištění.

I nezaměstnané může vzniknout nárok na čerpání nemocenského v souvislosti s porodem, a dokonce i z důvodu těhotenství, pokud by bylo rizikové nebo se k němu vázaly zdravotní problémy, protože i zde funguje ochranná lhůta. Ta zde ale činí pouze 7 kalendářních dnů.

„Není přitom rozhodné, zda v ochranné lhůtě, která plyne pro PPM, je pojištěnka v dočasné pracovní neschopnosti. Ochranná lhůta je 180 dnů od skončení zaměstnání. Pokud zaměstnání trvalo kratší dobu než 180 dní, bude ochranná lhůta stejně dlouhá, jako trvalo poslední zaměstnání. Pokud by pojištěnce nevycházel nástup na PPM v ochranné lhůtě, lze i tak PPM přiznat, pokud pojištěnka pobírá nemocenské z dřívějšího pojištění až do nástupu na peněžitou pomoc v mateřství,“ dodává Jitka Drmolová, vedoucí oddělení komunikace a tisková mluvčí ČSSZ. 

Nemocenské v souvislosti s porodem lze pak pobírat od počátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu až do konce šestinedělí. Na to poté může přímo navázat rodičovský příspěvek.

Čtěte také: Nezaměstnanost po rodičovské dovolené? Nárok na podporu je, dostanete ovšem málo

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY