Investice do zlatých šperků: Jaké jsou její výhody a na co si dát pozor?

23.09.2024 | , Internet Info
Komerční sdělení


perex-img Zdroj: KLENOTA

Zlaté šperky jsou po staletí symbolem luxusu, krásy a bohatství. Mimo jejich estetické a kulturní hodnoty však mnoho lidí zvažuje také jejich potenciál jako investičního nástroje. Je to ale vhodný způsob investování právě pro vás? Podívejme se na tuto formu  blíže.  

Historie a současnost zlatých šperků

Zlato bylo od pradávna používáno jako uchovatel hodnoty. Zlaté šperky pak byly způsobem, jak zlato nosit a dávat tak na odiv svůj status, moc a bohatství. Dnes se nejen zlato, ale i zlaté šperky stávají stále oblíbenější investicí, a to především v době ekonomické nejistoty. Když trh s akciemi klesá, zlato často nabývá na hodnotě. Z tohoto důvodu mohou být zlaté šperky chápány jako specifický typ investice, jelikož si nejen uchovávají svou hodnotu, ale často ji také zvyšují. Z dlouhodobého hlediska je růst hodnoty zlata také pozoruhodný – během posledního půlstoletí se jeho cena zvýšila několikanásobně.

Pro koho je investování do zlatých šperků vhodné?

Investice do zlatých šperků je vhodná především pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své  portfolio a současně jim pořizování a vlastnění šperků bude přinášet radost. Tento typ investování může být zajímavý pro sběratele, kteří mají zájem o historické nebo unikátní kousky. Je také ideální pro ty, kteří chtějí vložit peníze do něčeho, co později bude sloužit jako rodinné dědictví.
Na druhé straně není tato investice vhodná pro lidi, kteří hledají rychlý zisk. Hodnota zlatých šperků závisí na více faktorech a nemůžeme jednoduše sledovat vývoj ceny tak, jako u samotného zlata. Pojďme si shrnout nejdůležitější výhody i nevýhody investice do zlatých šperků, abyste si udělali jasno. 

Zdroj: KLENOTA

Výhody

Kombinace estetické a investiční hodnoty: Zlaté šperky jsou nejen finanční investicí, ale i krásným předmětem, který lze nosit a mít z něj radost.
Stabilita zlata: Historicky zlato vždy zajišťovalo určitou stabilitu i v době ekonomické nejistoty. Lze usuzovat, že tomu tak bude i nadále.
Potenciál vyššího zhodnocení: Především u historických, designových nebo jinak zajímavých šperků existuje šance, že mohou v čase nabýt na hodnotě i několikanásobně. 
Dědictví: Zlaté šperky mohou být předávány z generace na generaci.

Nevýhody

Vyšší pořizovací cena: Cena zlatých šperků obsahuje nejen hodnotu samotného zlata, ale i cenu za design, zpracování a značku, což může snížit celkovou investiční hodnotu. 
Menší flexibilita: Oproti zlatu, které snadno směníte za hotovost, může být obchodování se šperky obtížnější. Nemusí být vždy jednoduché najít kupce, který bude ochoten zaplatit vámi požadovanou částku, obzvlášť pokud na obchod spěcháte.

Nutnost bezpečné úschovy: Zlaté šperky byste měli uchovávat v trezoru nebo bezpečnostních schránkách v bance. V případě, že je budete nosit, je zde určité riziko ztráty nebo zničení. 

Zdroj: KLENOTA

Závěr

Zlaté šperky je třeba vnímat jako dlouhodobou investici. Není to nástroj, jak rychle zbohatnout. Může to být ale zajímavý způsob, jak naložit s volnými prostředky a zajistit tak uchování hodnoty do budoucna. Důležité je nakupovat jen u důvěryhodných prodejců, kteří jsou již na trhu etablovaní, a poskytnou vám na šperky certifikáty pravosti. Dejte si pozor na neprověřené obchodníky, kteří nabízejí šperky za podezřele výhodné ceny. 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení