Jak zjistit, kdo má nahlášený trvalý pobyt ve vašem domě?

09.10.2024 | , Finance.cz
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Pixabay

Jako vlastník nemovitosti máte právo zjistit, kdo má na adrese vaší nemovitosti nahlášen trvalý pobyt. Lze takovou osobu také z trvalého pobytu odhlásit?

Místo trvalého pobytu občana je zaevidováno v základním registru obyvatel. Nejčastěji si volí občané trvalý pobyt v místě, kde mají rodinu, práci, vlastní nemovitost nebo zaměstnání. Každý může mít maximálně jedno místo trvalého pobytu.

Jako místo trvalého pobytu může sloužit také sídlo obecního úřadu nebo matriky. Trvalý pobyt v dané nemovitosti může získat občan i na základě nájemní smlouvy.

 

Úřad informuje majitele nemovitosti o změně osob přihlášených k trvalému pobytu

Úkolem ohlašovny (spádového úřadu) je informovat vlastníka nemovitosti o změně počtu přihlášených osob k trvalému pobytu nejpozději do 15 dnů od zaevidování změny. Konkrétně pověřený úřad ohlásí vlastníku jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození osoby. Pokud jde však o vlastníka nemovitosti, který si změnil trvalý pobyt, k této ohlašovací povinnosti nedochází.

Majitel nemovitosti může zjistit, kdo má u něj nahlášený trvalý pobyt

Majitel nemovitosti má ze zákona právo podat písemnou žádost na spádový úřad, aby zjistil, kdo je na adrese jeho nemovitosti přihlášený k trvalému pobytu. Úřad poté posílá sdělení vlastníku nemovitosti do vlastních rukou.

Za výpis z informačního systému zaplatí občan správní poplatek ve výši 50 Kč. „Ohlašovna sdělí vlastníkovi objektu na jeho písemnou žádost jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození občana, k němuž vede údaj o místě trvalého pobytu, odpovídající adrese objektu,“ stojí v zákoně o evidenci obyvatel.

Tip: Jak zjistit, za kolik byla prodána nemovitost? Provedeme vás krok za krokem

Vlastník bytové jednotky nemá šanci zjistit, kdo je u něj veden k trvalému pobytu

Jestliže se nemovitost skládá z několika bytových jednotek, není možné zjistit, zda má nějaká osoba přihlášen trvalý pobyt právě k této jednotce. „Vlastníku vymezené části objektu (bytu) nelze údaj podle §10 odst. 8 poskytnout, neboť ohlašovna vede objekty podle čísel popisných či evidenčních, nikoli podle jednotlivých bytových jednotek.“ vysvětluje Úřad městské části Praha 4.

Stejně tak nezjistí osoby přihlášené k trvalému pobytu ti, kteří nemovitost využívají na základě nájemní smlouvy. Pokud se nejedná o bytovou jednotku, mohou se obrátit na vlastníka nemovitosti, který může podat žádost ke konkrétnímu úřadu (ohlašovně) o sdělení, kdo má na adrese jeho nemovitosti nahlášený trvalý pobyt. Sám nájemce takovou pravomoc nemá.

 

Lze požádat o zrušení trvalého pobytu osoby, která nemovitost reálně nevyužívá?

Požádat o zrušení trvalého pobytu určité osoby může vlastník nebo jiná oprávněná osoba (např. nájemce). Musí však prokázat, že osoba, která má v nemovitosti nahlášený trvalý pobyt, již nemá oprávnění k využívání tohoto objektu nebo již tento objekt není způsobilý k účelu bydlení.

Kontaktní úřad zašle všem dotčeným osobám informace o zahájení řízení a dá jim možnost se vyjádřit. Nejpozději do 60 dnů vydá rozhodnutí.

Hledáte nové trvalé pobyty svých kamarádů? Úřady vám takovou informaci nesdělí

Někdy na úřady přicházejí lidé s požadavkem na zjištění trvalého pobytu jejich dávných kamarádů, spolužáků nebo třeba i svých příbuzných. Úřady však takové informace soukromým osobám podávat nemohou. Občan může získat informace z informačního systému pouze na svoji osobu, a to za správní poplatek ve výši 50 Kč.

Existuje nějaká možnost, jak dopátrat hledané osoby?

Jedinou možností, jak někoho najít, je podání žádosti o zprostředkování kontaktu, která má svůj vlastní tiskopis. Ministerstvo vnitra se na základě údajů v žádosti bude snažit hledanou osobu vypátrat a předat jí informaci o tom, kdo má zájem se s ní kontaktovat.

Hledaná osoba se již sama rozhodne, zda se bude chtít s hledajícím spojit. Za podání žádosti hradí žadatel správní poplatek ve výši 500 Kč.


Čtěte také:

Lze nájemci zakázat kouření v bytě a na balkoně? Názory odborníků se liší

Nabízíte krátkodobá ubytování přes online portály? Bez registrace v aplikaci eTurista to podle vlády nepůjde

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ