Firmy postižené povodněmi mohou žádat stát o příspěvek na mzdy i výhodné půjčky

15.10.2024 | , Finance.cz
DANĚ


perex-img Zdroj: Depositphotos

Postihla vaši firmu povodeň, kvůli které jste přišli o materiál nebo tržby? Ministerstva upřesnila, jaké můžete čerpat náhrady a pomoc v souvislosti se záplavami.

Vláda v reakci na povodňovou situaci z poloviny září 2024 přislíbila pomoc nejen domácnostem nebo jednotlivcům, ale i zaměstnavatelům a podnikatelům. Nabízíme přehled pomoci pro zaměstnavatele, ale i ostatní podnikatele.

Dozvíte se:

Příspěvek má pomoci s úhradou mzdových nákladů

Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo 2. října program Povodeň 2024, který má zaměstnavatelům pomoci s úhradou mzdových nákladů, jestliže u nich došlo k přerušení pracovního provozu nebo jiným problémům v souvislosti se záplavami.

Podnikům vznikne nárok na poskytnutí příspěvku za splnění podmínek. Těmi je zaprvé přerušení práce kvůli škodám na majetku a zadruhé kvůli výpadku dodávek energie nebo surovin. V obou případech se z hlediska zákoníku práce jedná o pracovní překážky na straně zaměstnavatele, které jsou přesněji rozebrány v § 207 písm. a) a b).

V takových situacích zaměstnancům totiž vzniká nárok na náhradu mzdy, která bude v prvním případě činit 60 % průměrného výdělku, a ve druhém dokonce 80 % průměrného výdělku.

Čtěte také: Povodně 2024: jak přispět na sbírky a kde pomoc hledat

Stát přispěje až na polovinu náhrady mzdy pro zaměstnance

Zaměstnavatelům bude také poskytován příspěvek až ve výši 50 % náhrady mzdy za dobu, kdy zaměstnanec nemohl vykonávat práci. Ministerstvem však byla stanovena maximální hranice, do které bude doplácet, a to 18 400 korun měsíčně na jednoho zaměstnance. Do částky jsou zahrnuty i povinné odvody.

„Chceme zajistit, aby firmy postižené povodněmi měly potřebnou podporu a mohly si udržet své zaměstnance i v době, kdy jsou nuceni přerušit svou činnost. Tento program nejen zmírňuje ekonomické dopady pro zaměstnavatele, ale také zajišťuje, že zaměstnanci nepřijdou o své příjmy v těžkých chvílích,“ komentuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 

Kde půjde o příspěvek na náhrady mezd zažádat?

MPSV v tiskové zprávě uvádí, že na základě žádosti zaměstnavatele bude uzavřena písemná dohoda mezi ÚP ČR a zaměstnavatelem, ve které budou sjednány podmínky pro poskytování příspěvku. Ten bude poskytnut v co nejkratším čase, vždy však až poté, co zaměstnavatel doloží potřebné dokumenty a náležitosti. Úřad práce bude vyžadovat vyúčtování náhrad mezd a doklad o přímé souvislosti mezi vznikem pracovní překážky a povodněmi.

Rozhodovat bude také období uznatelnosti nákladů. To v tomto případě začíná plynout 5. kalendářním dnem následujícím po dni vzniku první příslušné překážky v práci v provozovně/sídle zaměstnavatele a končí 31. října 2024.

Tip: Vláda se dohodla s odbory na zvýšení platů státních zaměstnanců

Podobně jako za covidu úřady odpustí pozdní kontrolní hlášení nebo přiznání k DPH

Ministerstvo financí informovalo ve svém finančním zpravodaji č. 7 o tom, že plátcům daně z přidané hodnoty, kteří byli zasaženi mimořádnou událostí, bude prominuto pozdní kontrolní hlášení nebo pozdní přiznání k dani z přidané hodnoty z důvodu povodně. To vše ale za předpokladu, že bude vše nahlášeno správci daně do 25. listopadu 2024.

Podnikatelé a zaměstnavatelé samozřejmě nejsou zproštěni z povinnosti úplně. Jde pouze o prominutí pokuty a penále související s porušením povinností, jako je třeba dodržení termínů. Důležité je, aby běh lhůty ke splnění povinnosti související s kontrolním hlášením alespoň zčásti spadal do období od 12. 9. 2024 do 31. 10. 2024 a že ke splnění povinnosti dojde nejpozději dne 25. 11. 2024.

„Zasažení povodní nebo záplavou může spočívat jak v přímém poškození majetku využívaného plátcem daně z přidané hodnoty, tak i v omezeních způsobených dalšími důsledky mimořádné události, které podstatně ztěžují plnění zákonných povinností při správě daní (poškození související infrastruktury, jako např. elektrické sítě, datové sítě či potřebných pozemních komunikací atp.); rozhodnutí o prominutí mezi tímto nerozlišuje,“ upřesňuje Ministerstvo financí.

Podnikatelé zasažení povodněmi budou moci zažádat o zvýhodněný úvěr

Národní rozvojová banka (NRB) připravuje společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí dva programy pro podnikatele zasažené zářijovými povodněmi. NRB poskytne malým a středním podnikatelům v zatopených lokalitách zvýhodněné úvěry na obnovu podnikání po povodni s alokací 1,5 miliardy korun a nabídne také záruky ke komerčním úvěrům až za 3,5 miliardy korun.

Národní rozvojová banka je připravena poskytnout půjčku v rozsahu 0,5 až 100 milionů korun. Úvěr však poskytne vždy maximálně do výše 90 % způsobilých výdajů projektu. Délka splatnosti bude činit až 15 let. Splátky navíc půjde odložit, a to až na 12 měsíců od ukončení realizace projektu.

Podle informací na webu Ministerstva financí bude možné ještě po dokončení projektu získat finanční příspěvek, resp. tedy dotační složku. Ta může tvořit až 25 % jistiny úvěru formou odpuštění splátek.

Příjem žádostí by měla Národní rozvojová banka zahájit již 1. listopadu 2024.

Zdroj: Facebook

Tip: Lednová valorizace zvýší důchod nejvíce lidem s nízkou penzí

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ