Psychicky nemocní to mají s životním pojištěním těžké. Smlouvy obsahují spoustu výluk

14.10.2024 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


perex-img Zdroj: Depositphotos

Pro psychicky nemocné není vůbec snadné sjednat vhodné životní pojištění. Co o možnostech pojištění říkají přímo životní pojišťovny? Zeptali jsme se jich.

Počet psychicky nemocných lidí každým rokem roste stejně jako invalidní důchody přiznané z důvodu duševních poruch. Najít dostupného psychologa nebo psychiatra není vůbec snadné, najít dobrého specialistu v oboru, který by skutečně pomohl, se mnohdy zdá být dokonce nemožné. Podobně je to i s životním pojištěním, které by krylo rizika související s psychickými problémy. Lze si vůbec duševní poruchy pojistit?

Životní pojišťovny mají jasné definice

Pojišťovny definují psychická onemocnění podle mezinárodní klasifikace nemocí, kterou pro české účely stanovuje Národní centrum pro medicínské nomenklatury a klasifikace. Duševní poruchy a poruchy chování se nacházejí v kapitole F00–F99. Rozděleny jsou takto:

F00–F09

Organické duševní poruchy včetně symptomatických

F10–F19

Poruchy duševní a poruchy chování způsobené užíváním psychoaktivních látek

F20–F29

Schizofrenie, poruchy schizotypální a poruchy s bludy

F30–F39

Afektivní poruchy (poruchy nálady)

F40–F48

Neurotické, stresové a somatoformní poruchy

F50–F59

Syndromy poruch chování, spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory

F60–F69

Poruchy osobnosti a chování u dospělých

F70–F79

Mentální retardace

F80–F89

Poruchy psychického vývoje

F90–F98

Poruchy chování s nástupem v dětství a dospívání

F99–F99

Neurčená duševní porucha

TIP: Srovnejte si životní pojištění online

Samy pojišťovny hovoří, jak je to s pojištěním F-diagnóz

V redakci Finance.cz jsme se zeptali hned několika pojišťoven, které nabízejí životní pojištění, jak je to právě u nich s pojištěním duševních poruch.

Podle Marie Petrovové, tiskové mluvčí z pojišťovny Allianz, jsou v rámci jejich pojištění kryta i duševní onemocnění. U některých pojištění však kryjí rizika pouze některých z diagnóz F00–F99.

Pojišťovna Kooperativa pak obecně vylučuje diagnózy neorganického typu neboli takové, které nelze prokázat na měřících přístrojích a zjednodušeně řečeno nesouvisí s fyziologickými změnami na mozku.

Výjimkou je schizofrenie, kterou kryjeme, i když není organického typu. Bráno čísly, plníme v těchto případech F00–F09 a F20, zbytek je u těchto rizik ve výluce. Jsou speciální případy, kdy vycházíme vstříc, např. při úmrtí v rodině,“ vysvětluje Milan Káňa, tiskový mluvčí z Kooperativy. Výluka je podle něj ochranou před pojistnými podvody.

Generali Česká pojišťovna také myslí na psychicky nemocné. V rámci produktů Můj život a Bel Mondo zahrnuje organické duševní poruchy, čili např. Alzheimerovu chorobu, schizofrenie, poruchy s bludy, úzkosti apod.

Oproti tomu neživotní Pojišťovna VZP (PVZP, dceřiná společnost státní Všeobecné zdravotní pojišťovny) v rámci neživotních pojištění, jako je úrazové, pojištění denních dávek nebo závažných onemocnění, osoby s duševním onemocněním ráda pojistí, nicméně duševní poruchy nekryje, anebo je rovnou uvádí ve výlukách.

Podle Vlastimila Sršně z PVZP je důvodem vysoká cena, za kterou by se muselo pojištění prodávat, aby pokrylo případné náklady v rámci krytí. Produkt by byl podle něj tedy příliš drahý.

Čtěte také: Lednová valorizace zvýší důchod nejvíce lidem s nízkou penzí

 

Jak se (ne)pojišťuje invalidita vzniklá důsledkem duševní poruchy

Další otázkou je, jak pojišťovny kryjí, či nekryjí invaliditu vyplývající z duševních onemocnění. Například v produktové řadě NN Orange u NN životní pojišťovny je připojištění invalidity možné. U pojištění 1. stupně invalidity jsou zahrnuta organická duševní onemocnění včetně symptomatických F00–F09 nebo schizofrenie, resp. poruchy schizotypální či poruchy s bludy F20–F29.

Co se pak týká pojištění 2. nebo 3. stupně invalidity, u NN lze pojistit všechny duševní nemoci, pokud nevznikly kvůli opakovanému užívání alkoholu nebo psychotropních či jiných návykových látek.

Kooperativa má v rámci pojištění invalidity 1. stupně některá onemocnění ve výluce. U vážných rizik, čili invalidity 2. a 3. stupně, již krytí je.

Generali je na tom podobně. 1. stupeň invalidity pojišťuje pouze v rámci organických duševních poruch F00–F09 a F20–F29. Plnění se neposkytuje za poruchy způsobené užíváním psychoaktivních látek a za poruchy nálady, neurotické a stresové poruchy atd. U invalidity 2. a 3. stupně je vypláceno pojistné plnění za všechny diagnózy.

Allianz pojišťovna poskytuje také širokou škálu krytí pro invaliditu 2. a 3. stupně, a to v rozpětí diagnóz F00–F99. Oproti tomu má však u invalidity 1. stupně určitá omezení. Nicméně pojišťovna se nechala slyšet, že v současnosti připravuje aktualizaci produktu Allianz Život, díky čemuž v blízké době rozšíří kryti i pro diagnózy F00–F99 u 1. stupně. V plánu má neplnit pouze tehdy, pokud si psychické potíže klient způsobil sám, a to např. závislostí na drogách nebo alkoholu.

Neživotní pojišťovna PVZP už tak vstřícná v rámci pojištění invalidity není. „Invaliditu je u nás možno pojistit pouze v rámci úrazového pojištění, nicméně pojištění se nevztahuje na události v přímé souvislosti s duševním onemocněním,“ dodává Vlastimil Sršeň.

Čtěte také: Vláda se dohodla s odbory na zvýšení platů státních zaměstnanců

Invalidita a invalidní důchod podle stávající právní úpravy

Zdroj: YouTube / Kancelář veřejného ochránce práv

Psychicky nemocní se často nevyhnou pracovní neschopnosti nebo hospitalizaci. Budou je pojišťovny krýt?

Psychicky nemocným lidem se také často přihodí, že skončí v dočasné pracovní neschopnosti, případně musejí být dokonce hospitalizovaní. Jak je to s krytím v těchto případech?

U společnosti Kooperativa opět záleží na typu diagnózy a souvisejících okolnostech. 

Michal Korejs, ředitel produktu a underwritingu NN Životní pojišťovny, k tématu říká: „V rámci připojištění pracovní neschopnosti nebo hospitalizace duševní nemoci a poruchy zahrnuty standardně nejsou. Výjimkou je připojištění pracovní neschopnosti, ve kterém máme zahrnuty organické duševní poruchy včetně symptomatických (F00–F09).“

U Allianz plnění závisí na konkrétních podmínkách pojistné smlouvy. U pracovní neschopnosti v důsledku psychické poruchy pojišťovna vyplácí pojistná plnění např. při organické duševní poruše, a naopak neplní, pokud byla pracovní neschopnost způsobena v souvislosti se závislostí na alkoholu, drogách anebo kvůli gamblerství.

„V rámci pojištění pracovní neschopnosti poskytujeme pojistné plnění za organické duševní poruchy a schizofrenie (F00–F09, F20–F29). V rámci pojištění hospitalizace poskytujeme pojistné plnění i za hospitalizaci na psychiatrickém oddělení u diagnóz F00–F09 a F20–F29. V rámci pojištění ztráty soběstačnosti poskytujeme pojistné plnění za všechna duševní onemocnění bez výjimek (F00–F99),“ vypočítává Jan Marek, tiskový mluvčí Generali České pojišťovny.

U neživotní pojišťovny PVZP je pojištění hospitalizace a pracovní neschopnosti u duševních poruch vyloučeno. Výjimku tvoří organické duševní poruchy F00–F09 nebo jiné duševní choroby nebo změny psychického stavu, které nastaly poškozením mozku během trvání pojištění. Musí být však samozřejmě doložené vyšetřením provedeným zobrazovacími vyšetřovacími metodami.

Mimo téma: Starobní důchody v roce 2025 v deseti číslech

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ