Voliči mají už za dva roky získat možnost více ovlivnit výběr obecního zastupitelstva

18.10.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


perex-img Zdroj: Depositphotos

Možná už příští výběr zastupitelů do čela vaší obce proběhne podle upravených pravidel. Nově by se měla kandidátům do obecního zastupitelstva snížit hranice pro přednostní získání mandátu z 10 procent na 5 procent. Díky této novince by měli voliči větší možnost ovlivnit volební úspěch konkrétních kandidátů. Návrh zavádí i další změny u voleb do obecních zastupitelstev.

Senát na své schůzi 9. října podpořil návrh skupiny senátorů o volbách do zastupitelstev obcí. Navrhovaná úprava by měla být účinná již během komunálních voleb konaných v roce 2026.

Volby do obecních zastupitelstev zvané také komunální se konají jednou za 4 roky. Počet volených zastupitelů v obci se odvíjí od počtu obyvatel. Nejmenší počet zastupitelů je 5 a týká se obcí do 500 obyvatel. Nejvyšší počet volených zastupitelů je 55 a týká se obcí, které mají nad 150 000 obyvatel. Zastupitelstvo Hlavního města Prahy může mít až 70 členů.

Zastupitelé mohou svoji funkci vykonávat uvolněně, či neuvolněně. Uvolněný zastupitel vykonává svoji funkci „na plný úvazek”, kdežto neuvolněný zastupitel má vedle toho ještě klasické zaměstnání nebo podnikání.

V malých obcích bývá většina zastupitelů neuvolněných, pouze třeba starosta vykonává svoji funkci uvolněně. O tom, kdo bude pro svoji funkci uvolněný nebo neuvolněný, rozhoduje samo zastupitelstvo obce.

Každá obec je zařazena do určité velikostní kategorie podle počtu obyvatel. Podle velikostní kategorie obce se pak i počítají odměny zastupitelům. Výši odměn zastupitelů naleznete v předchozím článku.

Senátní návrh pro změnu voleb do obecních zastupitelstev se skládá z těchto 3 úprav:

  • zrušení možnosti vytvořit pro volby do zastupitelstva obce volební obvody, tuto možnost mělo zastupitelstvo,
  • snížení hranice pro posun kandidáta v rámci kandidátní listiny, 
  • zavedení doplňovacích voleb a úpravy pravidel pro konání nových voleb.

Obec již nebude moci vytvářet volební obvody

V současné době platí, že obce mohou nejpozději 85 dnů před volbami rozdělit obec do několika vícemandátových volebních obvodů podle zákonných pravidel. Obce však této možnosti využívají naprosto minimálně. V roce 2022, kdy se naposledy konaly volby do obecních zastupitelstev, využila této možnosti pouze jedna obec. V roce 2018 byly tyto obce dvě.

Návrh popisuje, že reprezentaci menších místních částí v rámci obce je možno zajistit jinak než rozdělením obcí na obvody před volbami. „Typicky se tak děje prostřednictvím kandidatury sdružení nezávislých kandidátů z konkrétní části obce, která získá dostatek hlasů a zajistí tak reprezentaci daného území obce v zastupitelstvu dané obce. Děje se tak tedy přirozenou aktivitou komunity, kterou není třeba suplovat možností zastupitelstva vytvářet volební obvody,“ argumentuje skupina senátorů v návrhu.

Tato možnost má tak k 1. lednu 2026 zaniknout.

Tip: Účast ve volbách má být dalším důvodem pro vydání dočasného občanského průkazu

Kandidátovi bude stačit 5% hranice pro postup v rámci kandidátní listiny

Nově mají mít větší váhu přednostní hlasy voličů. Aktuálně se kandidát na listině přesouvá na vyšší pozici teprve v případě, že o 10 % překročí průměrný zisk hlasů všech ostatních kandidátů. Kvůli tomu mají kandidáti ve větších městech poměrně malou šanci na to, aby prorazili pořadí navržené stranou (nebo dohodou kandidátů na nestranických kandidátkách), protože šance na postup vzhůru vyžaduje vysoký počet hlasů. 

V obecních volbách konaných v roce 2026 by tato hranice měla být snížena z 10 % na 5 %, aby se více mohly projevit přednostní hlasy voličů. Pětiprocentní hranice se rovněž používá i při volbách do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu.

„Volebnímu systému do zastupitelstev obcí je dlouhodobě vyčítáno, že se nechová tak, jak by voliči podle možností úpravy hlasovacích lístků (panašování) očekávali. Předkládaný návrh představuje alespoň dílčí změnu směřující k vyšší míře prostupnosti kandidátů v rámci kandidátní listiny směrem vzhůru snížením hranice na 5 %,“ uvádí předkládaný návrh zákona.

 

Mimořádnými volbami již nebude možné dosáhnout nového rozložení sil

V průběhu volebního období se mohou konat mimořádné volby, a to v situaci, kdy počet členů zastupitelstva klesne pod méně než polovinu počtu členů zastupitelstva stanoveného pro dané volební období, nebo pod 5 členů.

V praxi se ukazuje, že takováto možnost vede k podávání rezignací u členů, kteří nedosáhli výsledku, který by jim zaručoval dosažení většiny v zastupitelstvu obce. Často pak dochází k mimořádným novým volbám. V důsledku toho pak přichází většinová část o řádně zvoleného zastupitelstva i o své mandáty.

Na základě toho skupina senátorů navrhuje nový druh voleb, a to tzv. doplňovací volby, díky nimž nebude možné získat více mandátů, než kolik jich bylo získáno v řádných volbách. „Tím by měla být otupena jedna z hlavních motivací pro rezignace na mandáty a zajištěna větší stabilita zastupitelstev malých obcí,“ vysvětluje skupina senátorů.


Čtěte také:

Jakou odměnu získáte za účast ve volební komisi?

Jak zdarma zjistit, které úřady a firmy lustrovaly vaše údaje v registru obyvatel

Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel