Minimální mzda příští rok přesáhne 20 000 korun. Mnohým proto podraží zdravotní pojištění

21.10.2024 | , Finance.cz
DANĚ


perex-img Zdroj: Depositphotos

Minimální mzda v příštím roce skokově vzroste a to se dotkne i odvodů na zdravotní pojištění, protože se zvýší minimální vyměřovací základ. Koho se to bude týkat?

sluchatka

Poslechněte si článek v audio verzi

00:00 / 00:00

Tento článek pro vás načetl robotický hlas. Jestliže v něm najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

V září byla vládou schválena nová výše minimální mzdy pro rok 2025. Společně s tím byl také odsouhlasen koeficient pro její výpočet a dále také mechanismus, na základě kterého se bude valorizovat v dalších letech.

Dozvíte se:

Minimální mzda oproti předešlým letům stoupne velmi výrazně

Minimální mzda pro rok 2024 činí 18 900 Kč a v příštím roce vzroste o 1900 Kč na částku 20 800 Kč hrubého měsíčně. Podle vládního návrhu by se tedy v roce 2025 měla pohybovat zhruba na úrovni 42,2 % vyhlášené průměrné mzdy. Ta byla stanovena na částku 49 233 Kč hrubého.

V roce 2026 pak mechanismus valorizace vyhoupne minimální mzdu na úroveň 43,4 %. Hlavním cílem je totiž zvýšit poměr minimální a průměrné mzdy až na 47 %. K tomu by mělo dojít v roce 2029.

Praktický příklad

Pan Michal bude v roce 2025 pracovat u svého zaměstnavatele za minimální mzdu. Z hrubé mzdy 20 800 Kč za měsíc leden mu bude odvedeno na zdravotním a sociálním pojištění 2413 Kč, což je o 220 Kč více než za prosinec 2024, kdy to bylo 2193 Kč.

K navýšení dojde i u odvodů zaměstnavatele. V novém roce za pana Michala na pojistném odvede 7031 Kč, čili o 642 Kč více. V roce 2024 totiž odváděl 6389 Kč měsíčně.

Čtěte také: Minimální mzda vzroste na 20 800 Kč od 1. ledna 2025. Jaká bude v sousedních zemích?

Vypočítejte si čistou mzdu na naší kalkulačce

 

Osobám bez zdanitelných příjmů zdravotní pojištění podraží

Jestli je něco stěžejně ovlivněno růstem minimální mzdy v soukromém sektoru, pak je to zdravotní pojištění. Zaměstnancům jej strhává z hrubé mzdy zaměstnavatel, osoby samostatně výdělečně činné si jej musí hradit a stejně tak jsou na tom i osoby bez zdanitelných příjmů neboli OBZP. Právě jejich výše zdravotního pojištění je závislá na tom, kolik činí minimální mzda v daném roce.

Zdravotní pojištění činí 13,5 % z minimálního vyměřovacího základu, kterým je právě minimální mzda. V roce 2024 tedy činilo 2552 Kč z částky 18 900 Kč. Příští rok jeho výše vzroste rovnou o 256 Kč na částku 2808 Kč měsíčně. Tato částka platí pro všechny zdravotní pojišťovny.

Minimální částku dobrovolného důchodového pojištění minimální mzda neovlivňuje. To se odvíjí od stanovené mzdy průměrné, a navíc se u OBZP jedná o nepovinné pojistné.

Praktický příklad

Pan Luboš je u své zdravotní pojišťovny nahlášen v kategorii OBZP a nic nehodlá měnit ani v příštím roce. Nejpozději do 8. ledna 2025 odvede poslední částku 2552 Kč, protože zdravotní pojištění je splatné do 8. dne měsíce, který následuje po měsíci, za který má být odvedeno. Do 8. února 2025 už bude muset za měsíc leden odvést novou částku ve výši 2808 Kč.

Informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění OSVČ

Zdroj: YouTube / Česká správa sociálního zabezpečení

Někteří zaměstnanci budou brát kvůli růstu minimální mzdy méně

Minimální hrubá měsíční mzda platí pro zaměstnance soukromého sektoru, kteří pracují na plný úvazek. U těch, kteří pracují na zkrácený úvazek, musí být dodržena minimální mzda hodinová, protože se má za to, že neodpracují stanovenou týdenní pracovní dobu, čili 40 hodin, u některých profesí méně. Minimální hodinová mzda bude v roce 2025 činit 124,40 Kč hrubého.

Už jsme si ale řekli, že zdravotní pojištění musí být odvedeno alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Na ten však zaměstnanci pracující prostřednictvím zkráceného úvazku nemusejí dosáhnout. Ze mzdy jim tedy kvůli zvýšení minimální mzdy zůstane méně.

Praktický příklad

Paní Veronika pracuje u svého zaměstnavatele na zkrácený úvazek. V roce 2024 má hrubou mzdu stanovenou ve výši 19 000 Kč, což znamená, že je u ní dodržen minimální vyměřovací základ. Zaměstnavatel jí však v roce 2025 mzdu nijak zvyšovat nebude. Paní Veronika tedy další rok již na úroveň minimálního vyměřovacího základu nedosáhne.

Z výplaty za leden 2025 tedy zaměstnavatel strhne zdravotní pojištění z částky 19 000 Kč, což za zaměstnance bude 885 Kč a za zaměstnavatele 1710 Kč čili v součtu 2595 Kč. K tomu však navíc z čisté mzdy strhne paní Veronice ještě 213 Kč, aby bylo pojistné odvedeno alespoň v minimální výši 2808 Kč.

Paní Veronika tedy bude mít kvůli růstu minimální mzdy v příštím roce každý měsíc na účtu o 213 Kč méně.

Čtěte také: Poměr důchodu k minimální mzdě bude v roce 2025 nejnižší za deset let

 

Státním pojištěncům zůstanou stejné peníze

Stát platí za vybrané osoby zdravotní pojištění. Mezi ně můžeme zařadit např. invalidní důchodce, studenty, osoby na mateřské nebo rodičovské dovolené apod. Ty se tedy o žádné platby zdravotního pojištění starat nemusejí, protože je za ně odvede stát, resp. Ministerstvo financí ČR ze státního rozpočtu.

Pokud navíc některý ze státních pojištěnců pracuje na zkrácený úvazek a jeho mzda je nižší než minimální vyměřovací základ, zaměstnavatel mu doplatek do zdravotního pojištění strhávat nebude. Zaměstnanec už má pojištění vyřešené bez ohledu na výdělek, takže z hrubé mzdy odvede jen částku odpovídající 4,5 %.

Čtěte také: Kdy se při práci na zkrácený úvazek zdravotní pojištění (ne)dopočítává do minima

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ