Rady pro vánoční nákup: Mikrovlnné trouby

23.11.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Ne všechny „mikrovlnky“ jsou stejné. Některé používáme na ohřev a rozmrazování. Ty výkonnější jsou vhodné i na přípravu jídel. Nechte se inspirovat následujícím článkem dříve než se vydáte do obchodu.

časný />

Základní monofunkční mikrovlnné trouby rozmrazují a ohřívají. Mikrovlnné trouby obsahující gril umožňují volbu grilování anebo kombinaci grilu s mikrovlnným ohřevem,  čímž dosáhneme opečené a křupavé kůrky připravovaného masa (pouze s funkcí Crisp). Nejvyšší třídu zastupují kombinované trouby, které spojují funkce nejen klasické mikrovlnné trouby a grilu, ale také horkovzdušné trouby, či ohřev v páře (fuknce Steem chef). Nabízí tak ideální způsob rychlého a ekonomického vaření v jednom.

Při nákupu mikrovlnné trouby bychom měli hledět především na výkon. Ten je udáván ve Wattech a je standardizován Mezinárodní elektronickou komisí. Čím vyšší výkon, pohybuje se od 600 do 1200 W, tím rychlejší příprava jídla.

Objem trouby nám udává vnitřní výška a především průměr otočného talíře. V zásadě tak můžeme rozlišovat mezi menšími tzv. kompaktními typy a troubami rodinné velikosti. Některé typy již nabízejí další rozšiřující funkce, které usnadňují přípravu jídla. Například senzor vaření měří vlhkost jídla i prostředí a na základě toho stanoví stupeň výkonu a dobu přípravy.

Vaření ve více sekvencích umožňuje automaticky měnit stupeň výkonu ohřevu od rozmrazení až po optimální dobu vaření. Funkce Chaos defrost využívá náhodné impulsy mikrovlnné energie, které výrazně sníží dobu potřebnou k rozmrazení jídel.

Mikrovlnné trouby lze pořídit i za méně než tisíc korun. Výkonnější a modernější typy stojí několik tisíc korun.

Autor článku

Dušan Strapoň  

Články ze sekce: BYDLENÍ