Fotbalová euforie se blíží

15.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Snad žádný sport nemá ve světě takovou popularitu jako fotbal. A snad žádná jiná sportovní akce se netěší takové oblibě, jako mistrovství světa. Podívejme se blíže na jeho historii i současnost.

Téma týdne: Fotbalová horečka začíná

Nejen hokejovým fanouškům v posledních dnech stoupá hladina adrenalinu. Na své si za pár dní přijdou i příznivci fotbalu. Důvod? Mistrovství světa v Německu. Podívejme se do historie této zřejmě nejpopulárnější kolektivní hry na světě.

Krátký pohled do minulosti
Za kolébku této míčové hry je považovaná Anglie. Přestože první zmínky sahají do dávné historie, novodobou podobu získal fotbal v polovině 19. století, kdy vznikají první fotbalová pravidla a první fotbalové sdružení (1863 – vznik Football Association). Na začátku minulého století, v roce 1904, byla založena Mezinárodní fotbalová asociace vystupující pod zkratkou FIFA.

Čtyřletá pravidelnost
Ale pojďme k samotné historie mistrovství. Od prvního šampionátu oplynulo 86 let – ten se konal v roce 1930 v Uruguayi. S nápadem uspořádat turnaj mezi nejlepšími fotbalovými zeměmi přišel Francouz Jules Rimet. Po třech šampionátech (1930, 1934, 1938) přišla dvanáctiletá odmlka, která byla zapříčiněna II. Světovou válkou. Od roku 1950 však tato populární akce dostala opět pravidelný rytmus. Jednou za čtyři roky se tak zvedne fotbalová euforie a fanoušci na celém světě, bez ohledu na pohlaví, rasu či věk, se těší na pořádnou porci zápasů.

Letošní šampionát v kostce
Pro letošní rok bylo pořadatelství šampionátu uděleno Německu. Po osmi letech se tak opět vrací do Evropy, když předchozí turnaj zavítal poprvé v historii na asijský kontinent. Německo není žádným nováčkem a má již s konáním šampionátu zkušenosti. Poprvé zde proběhlo mistrovství světa před dvaatřiceti lety, v roce 1988 zde navíc proběhla evropská obdoba turnaje.

Letošní v pořadí již 18. mistrovství světa proběhne na desíti stadionech. Turnaj začíná v pátek 9. června zahajovacím zápasem Německo – Kostarika a končí přesně za měsíc, v neděli 9. července 2006. Dva dny před oficiálním zahájením šampionátu proběhne slavnostní ceremoniál, který by se měl uskutečnit v prostorách u Braniborské brány v Berlíně.

Trofej pro vítěze
Na vítěze turnaje čeká replika trofeje, která je 36 cm vysoká, vyrobená z 18-ti karátového zlata a vážící téměř pět kilogramů. Základ obsahuje dvě vrstvy malachitu a má místo pro 17 plaket, které nesou jména předchozích vítězů šampionátu. Již pětkrát se na plaketě objevila Brazílie, po třech zářezech mají Itálie a právě současný pořadatel, Německo.

Lev nejen králem zvířat
Juanito, Gauchito, Pique, Ciao, Strike či Footix. Nic vám tato jména neříkají? Nejde o jména fotbalových legend dávné historie, nýbrž o oficiální maskoty, kteří nesmí chybět na žádném fotbalovém šampionátu. Ten letošní německý nese jméno Goleo a zpodobňuje lva. Po čtyřiceti letech, kdy maskotem anglického šampionátu byl lvíček Willy, byl tedy opět zvolen král zvířat. Na každém kroku jej doprovází jeho nerozlučný přítel, balón zvaný Pillo. Společně budou odpočítávat čas do zahájení šampionátu. A s nimi i milióny fanoušků po celém světě.

Zdroj informací: www.ifotbal.com


Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky