Trávník - zelený koberec i rozkvetlá kytice (2.díl)

15.05.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Vyrovnaný, nízko střižený zelený pažit bez jediného rušivého plevele, který je chloubou majitele zahrady - taková je nejčastější představa o trávníku

Výsev trávníku
Alfou a omegou úspěchu je dodržení agrotechnických lhůt výsevu. Orientačně je to od poloviny dubna do poloviny května a na podzim od poloviny srpna do poloviny září. Záleží ovšem na aktuálních klimatických podmínkách - teplotě a množství srážek. Semena ke svému klíčení potřebují dostatečně prohřátou zeminu a přiměřené množství vláhy v půdě.
Pro výsev zvolíme klidný bezvětrný den, osivo dobře promícháme, aby se rovnoměrně rozdělila větší a menší semena. Dávkujeme v množství 20-25 g semene na každý čtverečný metr plochy. Při ručním výsevu je vhodné si plochu i semeno rozdělit na menší plošky a dávky, abychom zajistili rovnoměrnost výsevu, případně použijeme secí strojek. Po výsevu je nutné semeno zapravit kovovými hráběmi asi 1 cm hluboko pod povrch půdy. Celý povrch řešeného území uhrábneme tak, aby semeno zůstalo rovnoměrně rozprostřeno. Poslední pracovní operací je válení, které zabezpečí dokonalé spojení semena s půdou.
Doba klíčení jednotlivých trav je 1 až 3 týdny. V tomto období jsou trávy citlivé na množství vláhy. Především čerstvě vyklíčené semena nesnášejí přeschnutí. První seč provedeme při výšce trávníku 8-10 cm, přičemž nesekáme níž než 5 cm. Sekáme s nově nabroušeným ostřím, abychom nevytahovali jemné kořínky trávy. Po sečí trávník opět zaválíme, čímž zatlačíme povytažené rostlinky zpět do země. Na čerstvě vysetý trávník nevstupujeme nejméně dva měsíce, plné zatížení snese až po několika měsících, kdy jsou drny úplně prorostlé a zapojené.
Pokud nechceme z nejrůznějších důvodů absolvovat poměrně složitý a zdlouhavý proces výsevu, můžeme si pomoci hotovými trávníkovými koberci, o nichž se podrobněji zmiňujeme v následujícím článku.

Co v trávníku roste
Trávník se skládá z jednoděložných rostlin trav, které se optimálně hodí na založení kompaktní, pravidelným sekáním udržované zelené plochy. Rozlišujeme asi 10 000 druhů trav, přičemž pro potřeby trávníku je využíváno asi jen 10 druhů. Podle charakteru vytvářeného porostu lze trávy rozdělit do dvou hlavních skupin: trsnaté a výběžkaté. Především pro zátěžové trávníky je důležitý vysoký podíl výběžkatých trav, které při poškození drnů nahradí holá místa. Nejdůležitějšími druhy trav pro trávníky jsou kostřavy, lipnice, jílky, psinčeky a metlice. Každý druh má specifické vlastnosti a nároky na půdu, a proto je vhodné vybírat směsi na konkrétní stanoviště, půdu a zátěž, kterou očekáváme

Autor článku

Marek Pěchouček  

Články ze sekce: BYDLENÍ