Přes půl miliardy za vítězství

16.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Účast na MS není pouze otázkou zvýšení prestiže státu. Nejen hráči, ale i fotbalové svazy, získávají z těchto šampionátu nemalé prostředky. Kdo bude tvořit český tým a kolik za to získá se dozvíte v dnešním fintriku.

Téma týdne: Fotbalová horečka začíná

Termín začátku osmnáctého mistrovství světa ve fotbale se blíží. Další „čtyřletka“ uběhla jak voda a Německo je v plném proudu připrav. Český národní tým statečně bojoval v kvalifikaci a vybojoval účast na této prestižní soutěži. Včera jste se měli možnost dozvědět podrobnosti ohledně historie a současnosti šampionátu. Dneska se soustředíme na sestavu českého týmu a případné odměny za úspěšné výkony.

Kdo bude hájit české barvy?

Včera trenér Karel Brückner zveřejnil nominaci české reprezentace pro nadcházející mistrovství světa. Žádné větší překvapení se nekonalo. Největší spekulace panovali ohledně Pavla Mareše, Radoslava Kováče nebo Marka Heinze. Trenér též uvedl, že určitá nejistota panuje kolem zdravotního stavu Vladimíra Šmicra. Právě kvůli němu budou připraveni na dodatečné povolání Sionko a Skácel.

Nominovaní hráči se sejdou ve čtvrtek v poledne a v sobotu odjedou na soustředění do rakouského Seefeldu. Před začátkem turnaje sehrají reprezentanti čtyři utkání, z nichž tři budou oficiálními mezistátními zápasy s dalšími účastníky světového šampionátu. Brücknerovi svěřenci nastoupí 26. května v Innsbrucku proti Saúdské Arábii, o čtyři dny později v Jablonci nad Nisou proti Kostarice a generálku obstará 3. června v Praze utkání s Trinidadem a Tobago.

Tabulka: Složení českého týmu

Jméno Tým Jméno Tým
Brankáři Pavel Nedvěd Juventus Turín
Jaromír Blažek Sparta Praha Karel Poborský České Budějovice
Petr Čech Chelsea Jan Polák Norimberk
Antonín Kinský Saturn MO Jaroslav Plašil Monako
Obránci Tomáš Rosický Dortmund
Zdeněk Grygera Ajax Amsterdam Vladimír Šmicer Bordeaux
Marek Jankulovski AC Milán Útočníci
Martin Jiránek Spartak Moskva Milan Baroš Aston Villa
Radoslav Kováč Spartak Moskva Marek Heinz Galatasaray
Pavel Mareš Petrohrad Jan Koller Dortmund
David Rozehnal Paris St. Germain Vratislav Lokvenc Salzburg
Tomáš Ujfaluši Fiorentina Jiří Štajner Hannover
Záložníci Náhradníci
Tomáš Galásek Ajax Amsterdam Libor Sionko Austria Vídeň
David Jarolím Hamburk Rudolf Skácel Hearts of Midlothian

Celkově na mistrovství světa nastoupí 32 reprezentací, které jsou rozdělené do 8 skupin. Česká republika je v skupině E společně s Itálií, Ghanou a USA. Z každé skupiny postupují dva týmy, které se pak dále utkají o vysněné zlaté medaile. Celkového vítěze se dozvíme v neděli 9.7. v celkově 64. zápase.

Tabulka: Rozpis zápasů v skupině E

Skupina E
Utkání Datum Město Soupeři Čas
9 12.06. Hannover Itálie vs. Ghana 21:00
10 12.06. Gelsenkirchen USA vs. Česká republika 18:00
25 17.06. Kaiserlautern Itálie vs. USA 21:00
26 17.06. Kolín n/R Česká republika vs. Ghana 18:00
41 22.06. Hamburg Česká republika vs. Itálie 16:00
42 22.06. Norimberg Ghana vs. USA 16:00

Co za to?

Obnos vydělaný v základní skupině si rozdělí hráči společně realizačním týmem napůl s fotbalovým svazem. O případném dělení dalších výdělků budou obě strany teprve jednat. Například během předloňského mistrovství Evropy v Portugalsku, kde Češi postoupili do semifinále, se tým se svazem dělil rovnoměrně.

Účastníkům mistrovství světa garantuje Mezinárodní fotbalová federace FIFA za postup do Německa sedm milionů švýcarských franků (asi 133 milionů korun), z čehož celý milion jednotlivé týmy využijí na přípravu na MS.

Pokud postoupí český tým ze základní skupiny, získá navíc asi 47,5 miliónu korun. Dalších 57 miliónů korun obdrží čtvrtfinalisté a postupující do semifinále se mohou těšit na prémii 190 miliónů korun. Vítěz mistrovství po finále inkasuje dalších 57 miliónů korun, poražený pak 19 miliónů. Světoví šampióni si tak celkově jen na prémiích FIFA přijdou asi na 484,5 miliónu korun.

V případě úspěšného vystoupení v Německu také sponzoři odmění národní tým. Za postup na mistrovství už vyplatili 15 miliónů korun, za postup ze skupiny získá národní mužstvo šest miliónů, za účast ve čtvrtfinále 9,5 miliónu. Pokud si Češi zahrají semifinále, mají jistých dalších 20 miliónů a v případě celkového vítězství 48 miliónů. Kdyby Brücknerův tým ve finále prohrál, poputuje do svazové pokladny od partnerů národního mužstva asi 31,5 miliónu korun.

Zdroj: ČTK

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky