Z deníku pivaře: Nejlepší meníčka pro brněnské studenty

02.06.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


perex-img Zdroj: Finance.cz

Tentokrát pivař nevyrazí do města večer - a nepůjde na pivo. Tentokrát půjde na oběd. Brněnští studenti, kteří si spočítali, že oběd v menze vzhledem k velikosti porcí a nestálé chuti není ani nejlepší, ani nejlevnější možnost, jak se dobře najíst, vyhledávají v hospodách a restauracích obědová menu. Na ta nej v centru jsme zašli i my.



Na začátek trochu netradičně. Středověká krčma na České patří spíše ke kultovním hospodám, kde Brňané tráví večery u piva a muziky, někdy okořeněné vystoupením rytířů. Na obědy tam ale studenti nechodí. Přitom tady můžete najít denně dvě jídla za 65 korun, které vám přinesou na velkých keramických talířích. Porce velké, chuť skvělá. Kuchyně ve Středověké patří bez pochyb v Brně k těm nejlepším. Já jsem si objednal brynzové halušky a byly opravdu, ale opravdu jedinečné. Polévka ušla taky, jídlo nebylo studené a chutnalo výborně i o půl třetí odpoledne, kdy se už do některých restaurací ani nevyplatí vkročit. Jediná výtka: nápoj, který vám k menu zadarmo donesou, není nic jiné než sladká bublinková voda ze Sparu nebo Hypernovy. Bŕŕŕ. Proto radím, rovnou si k jídlu poručte černého Mušketýra 11°.

Hodnocení: B (ale takové hodně lepší Béčko, až na vodu ze Sparu a číšnici v kostýmu jeptišky, kterou očividně naše přítomnost otravovala, byl oběd ve Středověké skvělý).

Teď se posuňme na Veveří, kde je dobrých studentských hospod víc. Osobně mě mile překvapila restaurace U Pštrosa kousek od Žerotínova náměstí. Doporučuji zejména sváteční menu přes víkend nebo ve svátky, které vás sice vyjde na 89 korun, ale zato máte možnost poobědvat v klidu, dobře a navíc hodně. Prostě svátečně. Na výběr je jenom jedno jídlo, které bych označil za mainstream. Kuřecí prsa totiž většinou nenaštvou nikoho. U pštrosa je připraví alespoň trochu originálněji než jenom, že je osmaží na pánvi. My jsme je měli na pikantní omáčce se zeleninou, k tomu jako polévku kuřecí krém a dezert - horký jablkový štrúdl. Kofolu si sice musíte zaplatit zvlášť, ale jinak budete rádi, že se z restaurace vůbec vykoulíte ven.

Hodnocení: A Milá číšnice, dobré jídlo, klidná hudba. Jo, a máte pocit, že tam nikomu nevadíte.

Přímo naproti Pštrosovi leží restaurace Kaverna, kde čepují Starobrno, dobrou Kofolu a mají denně tři meníčka za rozumných 55 korun. Já jsem tam byl už několikrát a většinou mi tam chutnalo, i když jednou nebo dvakrát bylo jídlo studené. Číšníci jsou celkem vtipní, atmosféra příjemná. Když půjdete náhodou kolem večer, zastavte se i tak. Váš hlad můžete vždycky utišit toastem s kuřecím masem v ďábelské omáčce nebo plným talířem Pasteveckých brambor, které moc chutnali mým spolusedícím. Je ale fakt, že si v kuchyni dali opravdu načas. Za třicet minut bych ten toast udělal i já.



Hodnocení: C Inu, konkurence je veliká a když má někdo naproti Pštrosa, měl by se trošku snažit.

Nakonec to nejlepší. Restaurace U Kormidla je objev mého kamaráda a za poslední týden jsme tam byli snad třikrát. Pět skvělých menu za 57 korun, několik rychlých číšnic, z nichž nejlepší je jednoznačně ta s tričkem Trhni si! , různé druhy masa (pro fajnšmekry třeba i jelení guláš) a navíc jedno jídlo bez přílohy - jenom jedna plná mísa zeleniny s dresingem a k tomu třeba hermelín v bramborovém těstíčku. Točí tu Starobrno, velká Kofola je za patnáct. Když se chcete najíst lépe než kdy jindy, na zastávce Grohova doprava a na konci ulice opět zabočte. Ale pozor! U Kormidla nečekají jenom na vás. Přes oběd je hospoda přeplněná.

Hodnocení: A


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Dušan Mikušovič