EINTOPF: Tanja ze Slovinska

11.07.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


perex-img Zdroj: Finance.cz

V tomto prázdninovém speciálu vám přinášíme rozhovory se zahraničními studenty, kteří navštěvují české univerzity. Kromě zajímavých postřehů ze studentského života se můžete těšit i na jejich domácí kulinářské speciality. V prvním díle vám představíme Tanju Skander ze Slovinska.

V tomto prázdninovém speciálu vám přinášíme rozhovory se zahraničními studenty, kteří navštěvují české univerzity. Kromě zajímavých postřehů ze studentského života se můžete těšit i na jejich domácí kulinářské speciality. V prvním díle vám představíme Tanju Skander ze Slovinska.



Tanja (21) studuje Bezpečnostní strategie na univerzitě v Lublani. Od září 2006 pobývá v rámci programu Erasmus v České republice. Většinou ji najdete v atriu brněnské FSS, jak popíjí kávu a něco pilně klape do notebooku. Na pozdrav obvykle ihned odpoví úsměvem a dobrou češtinou.

Proč ses rozhodla přijet do České republiky?
Chtěla jsem jet někam na východ. Volba na Česko možná padla i díky nostalgii - vybavila jsem si, jak jste byli na počátku 20. století rozvinutí. Došlo mi, kolik věcí jsme od vás převzali. A tak jsem to tu chtěla poznat. Velmi mě zaujaly i webové stránky Masarykovy univerzity, zejména nabídka předmětů.

Mohla bys porovnat studentský život doma a tady?
U nás třeba nemáme menzy. Naší studenti jedí v normálních restauracích za poměrně dobré ceny. Další rozdíl je v tom, že u nás bydlí hodně studentů stále doma u rodičů. To je možná dáno i tím, že Slovinsko je o dost menší a všude je to tedy blíž. Ti, co bydlí na kolejích, tam zase pro změnu mají mnohem volnější režim, než jsem zažila já tady. My máme o dost divočejší párty, hodně se pije, ale obvykle ne pivo - my jsme spíš na víno a tvrdý alkohol. Oblíbené jsou také párty v klubech. Hodně jiné je to ale s plesy.

Jak u vás probíhají studentské plesy?
My máme ples jako maturanti a pak zase až tak po třicítce. Mladí se baví jinak. Když se někdo z mých přítel oblékne do slavnostních šatů a vyrazí tak tancovat, ťukají si ostatní na čelo.

A co sport?
Neprovozujeme ho tolik, jako vy. Myslím, že u vás je víc rozšířené hlavně horolezectví a cyklistika. U nás jsou oblíbené spíše míčové hry - volejbal, fotbal nebo basketbal. Celkově jste ale mnohem aktivnější sportovci.

Je u vás běžné pracovat při studiu?
U nás se studuje vysoká v průměru sedm let. Trošku při tom pracujeme - nemáme jako studenti zdaněné příjmy. Je to takový pohodový, příjemný život. Na diplomovou práci máme celý rok. Je ale také dlouhá minimálně 80 stran!

Liší se nějak vztah mezi učitelem a studentem?
Tady je to mnohem osobnější. U nás jsme zvyklí s učiteli nemluvit. Nechodíme spolu na party, nemáme společné akce mimo školu. Máme i o něco více lidí v jednotlivých přednáškách.

Jaké cizí jazyky se učíš?
Anglicky, německy, teď česky. O něco méně srbsky, latinsky a italsky. Jako rodný jazyk mám slovinštinu.

Jak se k tobě chovají zdejší studenti?
Ptají se, proč jsem sem přijela a jestli se mi tu líbí. Ale o Slovinsko se až tak nezajímají.

Co bys chtěla po škole dělat?
Já nemám přesnou vizi. Jen vím, za jakých podmínek bych chtěla pracovat. Musí to být něco dynamického, kde bych využila své jazykové znalosti a mohla pomoci někomu jinému. Třeba na Balkáně v postkonfliktní problematice.

Na závěr se s vámi Tanja podělila o recept na tradiční slovinský moučník.

PREKMURSKA GIBNICA

Těsto: 300g mouky, 150ml teplé vody, 2 lžíce oleje, sůl
Maková náplň: 200g mletého máku, 100g cukru, 100ml horkého mléka, skořice, (možno i lžíci másla)
Tvarohová náplň: 500g tvarohu, 1 vejce, 100ml zakysané smetany, 150g cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce rozinek namočených v rumu
Ořechová náplň: 250g mletých ořechů, 100g cukru, skořice
Jablková náplň: strouhaná jablka trochu pokropíme citronem, přidáme cukr a nastrouhanou citrónovou kůru a trošku skořice

Postup:
1) Smísíme ingredience na těsto. To samé provedeme s jednotlivými náplněmi.
2) Těsto necháme min. 1 hodinu ustát.
3) Z těsta vyválíme 6 plátů o velikosti plechu.
4) Vymastíme plech a na dno položíme plát těsta. Na něj dáme jednu náplň, potom plát těsta, pak zase náplň atd. Každý plát těsta pokropíme rozpuštěným máslem. Nahoře musí být plát těsta.
5) Celou gibanicu polijeme zakysanou smetanou a vložíme do trouby.
6) Pečeme 1 hodinu při 180 stupních.

DOBER TEK ! = slovinsky dobrou chuť




Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová