Stručné shrnutí vinařského roku 2006

10.02.2007 | , Vinné sklepy Valtice, a.s.
STYL/víno


perex-img Zdroj: Finance.cz

Vinařský rok 2006 byl opět výjimečně dobrý a zase tak trochu jiný. Tento fakt vnímá v posledních letech nejen český „vinařský gurmán“. Skutečnost, že česká vína patří mezi světovou špičku, byla zaznamenána i ve světě.

Zákazník tak má možnost pochutnat si na vynikajících vínech bílých, ale v poslední době šla hodně nahoru i kvalita moravských vín červených. O tom svědčí i umístění na světových výstavách, kdy např. Vinné sklepy Valtice získaly stříbrnou medaili v Bruselu i na italském „Vinitaly“ za svůj Cabernet Sauvignon. Tedy za víno z odrůdy, o které se u nás dlouho tvrdilo, že u nás nemůže být dopěstována do takové kvality, aby konkurovala jižním světovým červeným vínům.

Loňský rok začal rozpačitě. Dlouhé mrazy zbrzdily jarní nástup vegetace a relativně vysoké procento révy zmrzlo. Suché léto záhy vystřídaly vydatné deště, a tak začaly vinařům přibývat vrásky na čele – lámali si hlavu, jaké že by to letošní víno mohlo být. Za tohoto stavu však příroda přišla za vinaři s jakousi omluvenkou v podobě nádherně slunného podzimu. Nastalo období, kdy byly vysoké teploty během slunných dnů střídány poklesem teplot přes noc, což trvalo celý podzim. Co víc si přát? Toto střídání teplot přes den a noc se mezi vinaři považuje za optimální klima pro dozrávání hroznů a především pro rozvoj aromatických látek. Ty pak dávají vínu onu jedinečnost a především se zde rozvíjí a zároveň odlišuje odrůdový charakter jednotlivých odrůd vinné révy.

Milovník vína získává jedinečnou možnost degustovat širokou škálu moravských vín a jejich různorodost, která je pro moravská vína typická a svým způsobem i ojedinělá. Rok 2006 byl nepochybně zajímavý nejen pro naše příznivce, ale i pro nás. Práce s vínem, tzv. školení, nám dává další výzvu, jak s takovým rokem naložit a jak onu výjimečnost roku 2006 vymazlit do nádherného vína. Máme se určitě na co těšit.

Autor článku

David Šťastný  

Články ze sekce: STYL/víno