K její naplnění nemalou měrou přispívá i odvádění par a zápachů vznikajících při vaření v kuchyni, které může pobyt v centrální části domu pěkně znepříjemnit. Aby byl odér vznikající při přípravě méně či více chutného jídla, navíc často doprovázený párami, co nejmenší, je třeba se při zařizování kuchyně soustředit na důležité parametry odsavače par – digestoře, nedílné součásti dnešní moderní kuchyně.
V nepřeberném množství druhů digestoří zůstává hlavním ukazatelem při jejich výběru prostor, z něhož bude odsavač par odvádět vznikající páry. Jedná se nejen o prostor kuchyně, ale celé otevřené obytné plochy, v dnešní době tedy kuchyně s obývacím pokojem, případně i jídelním koutem. Výkon digestoře by měl být takový, aby byl vzduch z celého prostoru vyměněn minimálně sedmkrát za hodinu při prvním až druhém stupni jejího výkonu. Na trhu se většinou můžeme setkat s dvěma druhy odsavačů par: s odtahovými a recirkulačními. Odtahové digestoře se pak dělí podle výkonu motoru, který by měl být opět adekvátní prostoru, z něhož bude páry a zápach odvádět. Zvláštním typem digestoří a novinkou poslední doby jsou digestoře s externí jednotkou, které mají ventilátor umístěn mimo odsávací jednotku.
Při utváření kuchyně hraje svoji roli také design zařízení, který je v případě digestoře významně ovlivněn její funkcí. Pro účinné zachycení a odvedení par proto v nabídce výrobců převažují dva tvarově odlišné typy digestoří, a sice ploché a pyramidové.
Také správná velikost a vhodné umístění odsavače nad varnou deskou odvod nežádoucích pachů a par ovlivňuje a přispívá ke zvýšení komfortu při vaření a manipulaci v prostoru pod odsavačem. V případě instalace odtahové digestoře je třeba velkou pozornost věnovat také samotnému odtahu. Ten by neměl být v žádném případě redukován kvůli negativnímu ovlivnění výkonu digestoře a následnému zvýšení její hlučnosti.
Pro správné a účinné odvádění par je třeba také zajistit co nejkratší vedení odvětrávacího potrubí s co nejmenším počtem záhybů, které významně ovlivňují účinnost odsávání. Dnes používanými materiály pro konstrukci potrubí jsou hliníkové, dobře tvarovatelné plechy nebo PVC.
Digestoř je nezbytným prvkem v kuchyni, jehož tvarové pojetí nepřehlédnutelně zasahuje do vzhledu celého obytného prostoru. Proto je většina odsavačů vyráběna z nerezových materiálů s různou povrchovou úpravou tak, aby bylo jejich použití v interiéru univerzální. Speciální povrchy umožňují jejich pohodlné čištění – odstranění prachu, dotykových skvrn a případných tukových částic. I když digestoř splní všechna očekávání, které stavebník požaduje, je rozhodně žádoucí, aby si při plánování kuchyně našel čas na prohlídku tohoto důležitého prvku v provozu. Jedině tak předejde možným překvapením spojeným se špatným výběrem digestoře v podobě například hlučného motoru nebo malého výkonu.