Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

ČS: Česká ekonomika doplácí na chybné hodnocení v zahraničí

ČS: Česká ekonomika doplácí na chybné hodnocení v zahraničí

Finance.cz, 2009-02-24 10:50:26

Česká republika podle analytiků České spořitelny v současné době doplácí na chybně vykládaná data zahraničních analytiků, komentátorů a novinářů. Zahraniční pozorovatelé prý vycházejí z čísel o zadluženosti, která zveřejňuje Mezinárodní banka v Basileji, ta ovšem řádně nevypovídají o zdraví tuzemské ekonomiky a finančního trhu. Investoři v současnosti nahlíží negativně na celý region střední a východní Evropy jako celek, což je příčinou hromadného výprodeje akcií, regionálních měn a dluhopisů. "Naše analýza však ukazuje, že tento pohled je špatný. Mezi zeměmi existují velké fundamentální rozdíly. Některé indikátory jsou navíc zahraničními institucemi a novináři špatně interpretovány," uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Kvůli oslabujícím měnám dokonce v pondělí vystoupili koordinovaně centrální bankéři ČR, Polska, Maďarska a Rumunska. Podle dat Mezinárodní banky celkové konsolidované zahraniční závazky bank podle jednotlivých zemí v případě ČR jsou 192 miliard dolarů, což představuje 88 procent HDP. Z hlediska objemu se tak ČR umístila za Polskem a Ruskem, tedy výrazně většími ekonomikami. "Toto číslo je hodnocené špatně, ať už je motivace jakákoliv," upozornil Navrátil.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 24.02.2009

12:53 - Pražská burza přerušila obchodování s AAA AutoPražská burza v úterý na 15 minut přerušila obchodování s akciemi AAA Auto.

15:28 - S&P: Česko se pravděpodobně s krizí vyrovná relativně dobřeUvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve zprávě o ekonomických podmínkách ve východní Evropě.

10:50 - ČS: Česká ekonomika doplácí na chybné hodnocení v zahraničíInvestoři v současnosti nahlíží negativně na celý region střední a východní Evropy jako celek, což je příčinou hromadného výprodeje akcií, regionálních měn a dluhopisů.

Reklama
   
Články Firemnífinance.cz

Zobrazit další články
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz