Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

S&P: Česko se pravděpodobně s krizí vyrovná relativně dobře

S&P: Česko se pravděpodobně s krizí vyrovná relativně dobře

Finance.cz, 2009-02-24 15:28:22

Česká republika se pravděpodobně vyrovná se současnou krizí lépe než většina ostatních východoevropských zemí díky odolné spotřebitelské poptávce a relativně silným ekonomickým základům. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve zprávě o ekonomických podmínkách ve východní Evropě. Dodala ale, že v letošním roce počítá s dalším pokračováním ekonomického útlumu v Česku. Soukromá spotřeba by podle S&P měla zůstat silná rovněž v Polsku, a to díky nízké inflaci a snížení daně z osobního příjmu. Slovensko by zase mělo získat dodatečnou ochranu před krizí díky lednovému přijetí eura, jeho ekonomika je ale stále více ohrožena vysokou závislostí země na automobilovém průmyslu.

"Finanční krize, která začala mít dopad na rozvinuté ekonomiky po srpnu 2007, neměla okamžitý vliv na východoevropské ekonomiky," upozornil hlavní ekonom S&P pro Evropu Jean-Michel Six. "Ve druhé polovině roku 2008 se ale důsledky krize začaly do tohoto regionu šířit a nyní nabírají na síle," dodal. Tempo růstu českého hrubého domácího produktu loni podle předběžného odhadu statistického úřadu výrazně zpomalilo na 3,5 procenta z 5,9 procenta v roce 2007.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 24.02.2009

12:53 - Pražská burza přerušila obchodování s AAA AutoPražská burza v úterý na 15 minut přerušila obchodování s akciemi AAA Auto.

15:28 - S&P: Česko se pravděpodobně s krizí vyrovná relativně dobřeUvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve zprávě o ekonomických podmínkách ve východní Evropě.

10:50 - ČS: Česká ekonomika doplácí na chybné hodnocení v zahraničíInvestoři v současnosti nahlíží negativně na celý region střední a východní Evropy jako celek, což je příčinou hromadného výprodeje akcií, regionálních měn a dluhopisů.

Reklama
   
Zajímavá témata štítků

Zobrazit další témata štítků
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz