Eurostat zveřejnil data za rok 2022 o produkci zeleniny a ovoce v Evropská unii. EU patří mezi velké světové hráče v zemědělství, což dokazuje i 59,8 milionů tun ovoce a zeleniny sklizených na 2 mil. hektarů půdy v zemích EU.
Nejvíce se v EU pěstují rajčata, cibule a mrkev
Nejvíce vypěstované zeleniny v rámci EU bylo rajčat s 15,4 milionů tun. Dále se pěstovala nejvíce cibule (6,2 mil. tun) a mrkev (4,4 mil. tun).
Celkově se nejvíce zeleniny vypěstuje ve Španělsku, Itálii a Francii.
Podíl na produkci zeleniny členskými státy EU v roce 2022
(čerstvá zelenina, rajčata, cibule, mrkev)
Mezi ovocem hrají prim jablka a citrusové plody
V rámci nadkategorií ovoce se nejvíce pěstovaly jádroviny (14,7 mil. tun z nichž nejvíce 12,6 mil. tun jablek a 2,1 mil. tun hrušek), dále citrusové plody (10,5 mil. tun) a peckoviny (broskve, nektarinky, meruňky, třešně či švestky) 6,3 mil. tun.
V EU se pěstuje i subtropického a tropického ovoce (jako jsou fíky, kiwi, avokádo a banány), v roce 2022 bylo sklizeno 2,6 mil. tun subtropického a tropického ovoce.
Významnou roli hraje i pěstování ořechů, kdy v roce 2022 bylo sklizeno 1,1 mil. tun ořechů a 0,7 mil. tun bobulovin (jahod, malin, ostružin atp.).
Tip: Prodáváte přebytky ovoce ze zahrádky? Jak se nedostat do křížku se zákonem
V produkci rajčat dominuje Itálie, v cibuli Nizozemí
Nejvíce bylo v roce 2022 sklizeno v zemích EU rajčat, 15,4 mil. tun, z čehož 40 % produkce se sklidilo v Itálii, dále ve Španělsku 24 % a v Portugalsku 9 %.
Mezi významné zemědělské hráče patří i Nizozemsko, kde bylo sklizeno 24 % produkce cibule, ve Španělsku pak 20 % produkce cibule a ve Francii 12 %.
Třetí nejčastěji pěstované zeleniny, mrkve, bylo nejvíce vypěstováno v Německu, 18 % z celkové produkce EU, Francii 15 % z celkové produkce EU a v Polsku 14 % z celkové produkce EU.
Tip: Pěstitelé ovoce a zeleniny volají po nulové sazbě DPH. Víme proč
Hlavními producenty ovoce jsou Itálie, Polsko, Španělsko a Francie
Itálie, Polsko, Španělsko a Francie byly v roce 2022 v EU hlavními producenty ovoce, bobulovin a ořechů (kromě citrusových plodů, hroznů a jahod) v EU.
To dokazuje i produkce nejvíce pěstovaného ovoce v EU - jablek, kdy 34 % z celkové produkce EU je z Polska, dalších 18 % z Itálie a 14 % z Francie.
Hlavními producenty hrušek byly Itálie (25 %), Nizozemsko (17 %) a Belgie (17 %).
V pěstování broskví jsou hegemony 3 státy, které vypěstují přes 90 % produkce broskví EU, jedná se o Itálii (34 %), Řecko (33 %) a Španělsko (24 %), přičemž zbývající země EU vypěstují pouze 9 %.
Podíl na produkci ovoce, bobulovin a ořechů členskými státy EU v roce 2022
(ovoce, bobuloviny a ořechy celkem, jablka, broskve, hrušky)
Zdroj: Eurostat
Zdroj: Shutterstock