Vysoká škola kromě neomezených možností, divokých párty a probdělých nocí znamená pro mnohé také odstřihnutí od domácí "maminčiny" stravy. Někdo se s tím nevyrovná po celou dobu studia a vozí si z domu pravidelněvvydatné zásoby stravy. Většina z nás se ale rozhodla bojovat s hladem po svém. Překonala odpor ke kolejním kuchyňkám a zapojila svoji fantazii ve vymýšlení jednoduchých a především levných a sytých jídel.
Vysokeskoly.cz pro vás nově připravily rubriku s názvem Studentská poklička, ve které můžete čerpat nápady na kolejní oběd či večeři na privátě. Budeme se snažit vybírat takové recepty, které vás nebudou moc stát, ale pochutnáte si na nich. Něco jako kvalita za rozumnou cenu. A první porce na vás čeká už dnes. Dobrou chuť.
Topinky a´la student
Ingredience:
2 krajíce chleba,
olej nebo sádlo na opečení,
2 vejce,
maggi,
plnotučná hořčice,
2 stroužky česneku,
sůl,
pepř,
kousek másla.
Příprava:
Krajíce chleba osmažíme na oleji nebo sádle, potřeme česnekem a po obou stranách pokapeme maggi. Poté je potřeme po jedné straně plnotučnou hořčicí. Mezitím si na kousku másla usmažíme 2 volská oka, která osolíme a opepříme a klademe je na topinky.
Doporučená příloha:
Čerstvá nebo nakládaná zelenina
Poznámka Vysokých škol: Velice užitečný recept, protože suchý chleba se ve studentských spižírnách nachází nejčastěji. :)

Žebravé těstoviny
Ingredience:
těstoviny
střední cibule
kousek másla nebo olej
kostka bujónu (kuřecí, hovězí - ten je chuťově lepší)
tvrdý sýr
Příprava:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a dozlatova opečeme na přiměřeném množství oleje nebo másla. Do připravené opečené cibule vsypeme okapané těstoviny a přidáme kostku bujónu. Vše promícháme a na mírném ohni necháme bujón rozpustit. Kostku bujónu je lepší předem rozkrájet na drobnější kousky, aby se rychleji rozpustil a rovnoměrněji se rozptýlil v těstovinách. Nakonec směs dáme na talíř a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Poznámka Vysokých škol: Bujón vypadá nevinně, ale někdy dokáže zázraky.

Pokud i vy máte ve vaší kuchařce nějaký zajímavý a chutný recept, podělte se s ním. Své nápady posílejte na kavanluc@yahoo.com
Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.