Salát obsahuje také mléčnou, přihořkle chutnající šťávu – lactucin, která má slabé narkotické účinky, proto je salát vhodný i při stresech a proti nespavosti. Předností salátu je, že je zásadotvorný a má malé množství využitelné energie, to znamená, že je nepostradatelnou součástí všech redukčních diet. V kosmetice se používá odvar z hlávkového salátu proti akné – čištění pleti.
Hlavní uplatnění má salát ale v kuchyni. Před podáváním se polije jablečným octem a olejem. Přidat můžeme natvrdo uvařené vejce, nebo můžeme hlávkový salát podávat s bílým vychlazeným jogurtem či na francouzský způsob:
Hlávkový salát po francouzsku
V míse promícháme trochu soli, bílého pepře, lžičku hořčice, lžíci jablečného octu (nebo citrónové šťávy) a dvě lžíce oleje. Kromě toho je možné přidat trochu rozsekané pažitky a petržele. Přidáme rozkrájené žampiony, kyselé okurky, rozstrouhaný sýr podle chuti, rozetřený vaječný žloutek a trochu jogurtu. Nakonec přidáme připravený - omytý a nakrájený - hlávkový salát a promícháme.
Hlávkový salát s vejci a ředkvičkami
Listy salátu nakrájíme na nudličky, ředkvičky (jeden svazek) nastrouháme, nebo nakrájíme na kolečka, zalijeme zálivkou z cukru (či umělého sladidla), octa, oleje a vody a promícháme. Ozdobíme plátky z uvařených vajec.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu