...
Závan vůně lahodné čokolády prostupuje výrobnou dortů na okraji Vídně s tím, jak Alfred Buxbaum polévá bezvadně vyrovnané řady Sachertorten.
Nejsladší vídeňská atrakce a ikona zdejší kavárenské kultury přišla na svět před 175 lety a od té doby přitahuje mlsné jazýčky z celého světa. Nápodob se za ta léta vyrojilo požehnaně, ale recept na sytý a šťavnatý originál zůstává přísně střeženým tajemstvím.
"Mám zkrátka nejlepší práci ze všech cukrářských mistrů," říká Buxbaum, hlavní cukrář hotelu Sacher a usmívá se přitom na své dorty. "Pořád si dopřeji dva až tři kousky týdně... ano, jsem na své dorty velice hrdý."
Od chvíle, kdy šestnáctiletý Franz Sacher, kuchtík v císařské a královské kuchyni, poprvé smíchal svůj hořkosladký čokoládový zákusek, se jeho výtvor stal nedílnou součástí rakouské metropole - stejně jako císařský palác Hofburg, opera nebo koňská spřežení.
Výroba pro Vídeň charakteristického dortu je však vážná věc.
Buxbaum těchto tmavohnědých dobrot vyrobí 320.000 ročně, přičemž si na nich pochutnávají nejen zástupy turistů a obyvatel Vídně v místních kavárnách, ale i zákazníci po celém světě, k nimž slavný dort putuje v dřevěných bedničkách. Mezi hlavní odběratele patří Spojené státy, Japonsko, Německo, ale v rostoucí míře též země na Blízkém východě.
Zatímco Sacherův dort znají milovníci dortů a čokolády ze všech koutů světa, recept používaný nejznámějšími vídeňskými cukráři, jako je Hotel Sacher, zůstává pod zámkem.
Tento hotel uchovává v trezoru ručně psaný recept z pera samotného Franze Sachera. Obsah zná jen pár vyvolených, například cukrářský mistr nebo provozní ředitel hotelu, jenž musel před nahlédnutím do této listiny podepsat závazek mlčenlivosti.
Buxbaum prozradil, že sám pro dosažení pověstné hořkosladké příchuti mísí tři druhy belgické a německé čokolády.
Hotel Sacher stál nárok, že jako jediný vyrábí původní Sacherův dort, roky soudních pří, zejména proti slavnému výrobci čokolády Demel.
HOŘKO-SLADKÉ SOUPEŘENÍ
"Někomu se to může dát poněkud směšné," říká Reiner Heilman, provozní ředitel hotelu s poukazem na jeden z nejslavnějších sporů ve městě. "Vždy ale bylo jasné, že původní recept máme my a jedině my podle něj také Sacherův dort vyrábíme."
O pár ulic dál, usazená v úzké uličce vedle císařského paláce, sídlí firma Demel, nejslavnější sok hotelu Sacher vevěci výrobě světoznámých dortů.
Pověst praví, že zde Sacherův syn Eduard během svého zaměstnání jako mladík rozvinul otcův recept ještě předtím, než otevřel samotný Hotel Sacher.
Ačkoli soud přiřkl hotelu právo nazývat svůj výtvor "původní Sacherův dort", vyrobí Demel ročně kolem 50.000 kousků "Demelova Sacherova dortu", jež rovněž putují do celého světa.
Každý den přicházejí k Demelovi davy lidí, aby si pochutnaly na dílku Sacherova dortu po vídeňsku - se štědrou čepicí neslazené šlehačky a "melange", neboli kávou s mlékem.
Demel, kdysi dvorní dodavatel rakousko-uherského císaře, zachovává vznešenou atmosféru staré Vídně. Zdejší číšnice oslovují hosty staromódním onikáním a cukráři pracují na svých sladkostech v pekárně s mramorovými obklady.
"Základem každého Sacherova dortu je čokoláda - musí být velmi dobrá - a samozřejmě zavařenina," říká hlavní cukrář Dietmar Muthenthaler, a opatrně přitom namáčí dort v lázni z horké meruňkové zavařeniny.
"Náš recept bychom pochopitelně nikdy nezveřejnili - některé věci zkrátka musí zůstat mezi těmito stěnami."
[VÍDEŇ/Reuters/Finance.cz]