Sladký banán pro sladký život

11.04.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Banán je druhé nejoblíbenější ovoce hned po jablku. Jeho žlutá barva evokuje slunce a také pro svou chuť je velmi oblíben. V čem je pro nás prospěšný, ale také proč si na něj dát pozor se dozvíte v našem článku. A na jeho konci se nezapomeňte inspirovat skvělým receptem na grilovaná banánová prsíčka s medem a parmazánem!

Banány vyrůstají v tropech, do Evropy cestují asi dvanáct hodin lodí. Během jejich plavby je dodržována teplota 14 stupňů Celsia a zámořské lodě, které je převážejí, jsou natřené nabílo, aby lépe odrážely sluneční paprsky. Konečný přístav pro banány je v Antverpách, odkud putují až do České republiky. Ve speciálních skladech dozrávají za přítomnosti etylénu do nám známé žluté barvy. Etylén je plyn, který ovoce samo vytváří při dozrávání. Jde tedy o přírodní chemickou reakci, kdy se škrob v banánu přeměňuje na cukry. A proto nám banány tak chutnají a dodávají energii našemu tělu, přestože obsahují jen 0,5% tuku.

Toto ovoce přináší velké množství minerálů, vitamínů, vlákniny i sacharidů. Je vhodný jako první ovoce, které vaše dítě ochutná. Je dobře snášen osobami s potravinovými alergiemi. Při vhodném podávání není vyloučen ze stravy diabetiků a snesou ho i lidé postižení celiakií.

Široké využití má i jako ingredience do různých receptů. Pro svoji nasládlou chuť je často upravován jako dezert. Vytvořit si můžete banánový sorbet, suflé, banánovou bábovku i přesnídávku. Hodí se i do pomazánek, ale výtečné jsou i banány samotné, obalené v čokoládě, doplněné šlehačkou a sekanými ořechy. Bývají součástí salátů i chlebíčků. Uplatnění však naleznou i v kombinaci s masem. Vyzkoušejte náš recept!

Grilovaná banánová prsíčka s medem a parmazánem
Množství: 2 porce
Doba přípravy : 30 minut

Připravte si: 2 kuřecí prsa bez kůže, 2 banány sekané na kostičky, 2 lžíce provensálského koření, 50g parmazánu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, sůl, pepř, strouhanku

Kuřecí prsa po straně rozřízněte pro vytvoření kapsy. Smíchejte kostičky banánu, provensálské koření, sýr, strouhanku, sůl a pepř. Celou směs dobře propracujte, aby vznikla nádivka do kuřecích kapes. Kapsy po naplnění uzavřete párátkem.

Rozehřejte na pánvi olivový olej a každou kapsu grilujte z obou stran asi 4 minuty. Během grilování potírejte medem. Jako příloha je vhodná jasmínová rýže nebo grilovaná zelenina. Podávejte s banánovým šejkem. Dobrou chuť!

 

AUTOR: Martina Bačovská 
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání