Omezení stravenek se podle jejich vydavatelů projeví negativně

17.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 17. dubna (ČTK) - Případné schválení návrhu ministerstva financí na zrušení daňových výhod u stravenek od začátku příštího roku by mohlo mít nepříznivý dopad na ochotu zaměstnavatelů poskytovat nadále tuto výhodu zaměstnancům. Na dotaz ČTK to uvedli zástupci společností, které stravenky vydávají. Opatření by také mohlo negativně ovlivnit tržby restaurací; podle oslovených zařízení však velký propad tržeb nehrozí.

Největšími poskytovateli stravenek v ČR jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 až 14 miliard korun.

Podle průzkumu agentury Factum Invenio stravenky poskytuje 80 procent společností. Nyní si firmy mohou započítat až 55 procent z hodnoty stravenky do nákladů, schválením návrhu by ale zaměstnavatel musel hradit cenu stravenky z čistého zisku. Samotné firmy se k dalšímu poskytování stravenek zatím nechtějí konkrétně vyjadřovat. "Pokud by návrh ministerstva financí prošel, museli bychom situaci nejdříve diskutovat s odbory v kolektivním vyjednávání," řekla dnes mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

"Pro většinu firem je právě daňová výhodnost jedním z hlavních důvodů poskytování příspěvku na stravování. Její zrušení by mohlo negativně ovlivnit vůli zaměstnavatelů tento benefit dále poskytovat," řekl generální ředitele Accor Services CZ Roland Morizet.

Podle ředitele Exit Group Brno Vladimíra Filipa by schválení návrhu pocítily také tržby stravovacích společností. "Zrušení daňové výhody by bylo obrovskou ztrátou pro restaurace, které by přišly o podstatnou část obratu. Pro zaměstnance by totiž nedotované restaurační ceny byly neúměrně vysoké," podotknul.

Restaurace ale velkou ztrátu tržeb neočekávají. "Nemožnost firem započítat si cenu stravenky do nákladů by se projevilo poklesem tržeb naší restaurace o maximálně tři až pět procent. Stravenky se na tržbách podílejí 9,5 procenta, přičemž pro nás neznamenají jen výnos, ale i náklad ve formě provize, která každým rokem roste," řekla ČTK ředitelka pro PR a komunikaci McDonald's ČR/SR Drahomíra Jiráková. Podle ní by ztrátu pocítily spíše restaurace mimo Prahu.

Kdyby návrh na zrušení daňových úlev prošel, byla by prý Česká republika jedinou zemí v Evropě, která neumožňuje započítat příspěvek na stravování do nákladů. "V každé zemi, kde stravenky tvoří nedílnou součást systému péče o zaměstnance, je tento systém daňově zvýhodněn," řekl mezinárodní koordinátor Groupe Cheque Dejeuner Francie Stephane Nicoletti. Ve většině evropských zemí hradí podle něj zaměstnavatel všechny náklady na stravování.

Odstranění daňového zvýhodnění stravenek a další zrušení daňových úlev pro firmy je podle ministra financí Miroslava Kalouska nutné pro vyvážení snížené daně z příjmu firem na 19 procent. Stejným způsobem ale nepostupovaly Slovensko nebo Rumunsko, které po zavedení rovné daně ponechaly náklady na stravování daňově odpočitatelné. Návrh ministerstva financí počítá s tím, že zrušení daňové úlevy by se týkalo jen firem, zaměstnanci by nadále nemuseli platit daň z příspěvků na jídlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK