Na Zelený čtvrtek má být také zdravý zelený jídelníček

17.04.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Velikonoce, to nejsou jen sladké mazance, beránci nebo tučné pečeně. Na Zelený čtvrtek (letos 5. dubna) se podle tradice jedla zelená strava (špenát, salát, zelí, kopřivy), aby byl člověk celý rok zdráv. Dnes už si pod pojmem „zelená“ nepředstavujeme jen zelenou barvu, ale víme, že spousta vitamínů, které potřebujeme zejména na jaře, je i v barevné zelenině.

Jarní vitamínový salát
Potřebujeme 2 – 3 čekankové puky – nebo čínské zelí a 1 větší jablko. Nakrájíme na nudličky a promícháme. Přidáme 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů a zalijeme citrónovou zálivkou.

Mrkvový koktejl
Nadrobno nakrájíme 15 dkg mrkve a rozmixujeme spolu se šťávou z 1 citrónu, 150 ml minerálky a 50 ml bílého jogurtu, ½ lžičkou cukru (nejlépe hroznového) a špetkou soli. Podle potřeby lze ještě naředit minerálkou.

Květákové placičky
Jeden na růžičky rozebraný květák uvaříme s kmínem a solí. Když změkne, slijeme vodu a necháme s květákem jen asi 100 ml vývaru, nasypeme 3 – 4 lžíce hrubé mouky a necháme vychladnout. Přidáme 2 žloutky a také ze zbylých bílků vyšlehaný sníh. Z květákové hmoty pak tvoříme na pánvi lžící hromádky - placičky, které z obou stran opečeme na troše tuku.

Brokolice se sýrovou omáčkou
Z 40 g másla a 40 g hladké mouky připravíme jíšku, kterou zředíme mlékem (asi 0,5 l), rozšleháme a vaříme zhruba 15 minut. Pak vmícháme 100 g jemně nastrouhaného sýru goudy, osolíme a ochutíme pepřem, muškátovým oříškem nebo česnekem – podle chuti. Povaříme (nerozvařit!) chvíli brokolici, zcedíme a polijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory.


Autor: AUTOR: Irena Voříšková 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání