Jarní vitamínový salát
Potřebujeme 2 – 3 čekankové puky – nebo čínské zelí a 1 větší jablko. Nakrájíme na nudličky a promícháme. Přidáme 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů a zalijeme citrónovou zálivkou.
Mrkvový koktejl
Nadrobno nakrájíme 15 dkg mrkve a rozmixujeme spolu se šťávou z 1 citrónu, 150 ml minerálky a 50 ml bílého jogurtu, ½ lžičkou cukru (nejlépe hroznového) a špetkou soli. Podle potřeby lze ještě naředit minerálkou.
Květákové placičky
Jeden na růžičky rozebraný květák uvaříme s kmínem a solí. Když změkne, slijeme vodu a necháme s květákem jen asi 100 ml vývaru, nasypeme 3 – 4 lžíce hrubé mouky a necháme vychladnout. Přidáme 2 žloutky a také ze zbylých bílků vyšlehaný sníh. Z květákové hmoty pak tvoříme na pánvi lžící hromádky - placičky, které z obou stran opečeme na troše tuku.
Brokolice se sýrovou omáčkou
Z 40 g másla a 40 g hladké mouky připravíme jíšku, kterou zředíme mlékem (asi 0,5 l), rozšleháme a vaříme zhruba 15 minut. Pak vmícháme 100 g jemně nastrouhaného sýru goudy, osolíme a ochutíme pepřem, muškátovým oříškem nebo česnekem – podle chuti. Povaříme (nerozvařit!) chvíli brokolici, zcedíme a polijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory.
Autor: AUTOR: Irena Voříšková