V kulinářském čarování se pak citrusy považují za plody štěstí a lásky. V USA prý pekly ženy pro své muže a milence citrónový koláč, neboť se tak prý posilovala jejich věrnost. K němu možná přidaly i citrónový koktejl.
Citrónový koláč
Vyšleháme 90 g změklého másla spolu se 40 g cukru krupice a ½ lžičky citrónové kůry. Do důkladně rozšlehané hmoty zašleháme žloutek a vmícháme 150 g hladké mouky. Těsto necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Pak dortovou formu o průměru asi 22 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta placku o něco větší než průměr formy (aby byly zvednuty okraje koláče). Placku přeneseme do formy a zarovnáme okraje, propícháme vidličkou a přikryjeme alobalem. Peče se 15 minut při teplotě cca 220 °C a po odstranění alobalu dalších zhruba 15 minut. Korpus necháme vychladnout a pak potřeme jedním citrónovým pudinkem, na to rozložíme na kolečka nakrájený oloupaný citrón (nespotřebujeme celý) a kolečka z jedné velké limetky, které předtím pocukrujeme. Připravíme želatinu ( ½ lžíce želatiny se 2 lžícemi vody necháme bobtnat), přidáme do ní 200 ml citrónové šťávy a osladíme moučkovým cukrem. Chladnoucí želatinou polijeme koláč. Koláč můžeme navrch ozdobit limetkovou kůrou.
Citrónový koktejl
Potřebujeme 2 velká vejce, šest žloutků, 200 g cukru, lžíci nastrouhané citrónové kůry, 50 ml citrónové šťávy a 125 ml krémového sherry. Ve vodní lázni (dvojitém kotlíku) smícháme vejce, žloutky, cukr a kůru. Šlehačem rozšleháme dohladka a dohusta. Vmícháme krémové sherry a citrónovou šťávu. Znovu šleháme, až se objem zdvojnásobí, pak odstavíme a rozlijeme do sklenic.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu