Na posouzení Bruselem čeká nyní téměř dvacítka podobných žádostí o registraci ochranné známky pro polské výrobky. O unijní ochranu usiluje v Polsku například kašubský med, svatomartinský rohlík či tradiční ovčí sýr oštěpek, který však chce jako svůj výrobek přiznat také Slovensko.
Minulý týden Slovensko a Polsko spor o používání názvu oštěpek, v Polsku známého jako oscypek a na Slovensku oštiepok, ukončily; dohodly se, že název nebudou překládat a v registraci svých verzí si navzájem bránit nebudou. Spor obě země vedou i o pletený sýr zvaný korbáčik.
U brynzy ke sporu mezi Polskem a Slovenskem nedojde, protože obě země zvolily kompromisní postup - žádost o registraci "se zeměpisným přívlastkem". Proti žádosti Polska o registraci podhaláňské brynzy neměla žádná země během stanovené půlroční lhůty námitky. Podobně to zřejmě dopadne i pro slovenskou brynzu, která se o chráněné označení původu uchází od roku 2004.
Chráněné označení původu v EU mají po vstupu České republiky tři podoby označení českobudějovického piva. V oficiálním seznamu registrovaných produktů byly nedávno zapsány štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel.