Reveň obsahuje antracenové deriváty, emodin, pryskyřici, flavony, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny – hlavně kyselinu šťavelovou, vitamíny a další látky. Je vhodná pro zlepšení krevního oběhu, kyselina pantotenová je dobrá pro zdravou pokožku, vlasy a kyselina listová pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy. V malých dávkách reveň působí proti průjmu, naopak ve větších dávkách projímavě.
V kosmetice se prý používá ke zesvětlení vlasů, podobně jako heřmánek. Jemně umletý kořen reveně smíchaný s vodou na hustou kaši, do kterého dáme šťávu z půlky citrónu, na vlasech necháme působit 15 minut a spláchneme vlažnou vodou. Blondýnky zase mohou získat rusý odstín vlasů, když uvaří 150 g kořene v 500 ml bílého vína tak dlouho, až se jeho objem sníží na polovinu a roztok pak vtírají do vlasů.
V kuchyni je nevhodnější reveň kadeřavá, a to od dubna do konce června, pak obsahuje větší množství kyseliny šťavelové a ztrácí chuť. Tuto zeleninu využíváme v kuchyni jako ovoce, dělají se z nich kompoty, používají se jako náplň do pečiva a dělá se z něj i ovocné víno. Lze z ní dělat i sladké polévky, omáčky, podusit ji jako přílohu k masu nebo obalit v těstíčku a osmažit.
Reveňový (rebarborový) koláč
K jeho přípravě potřebujeme 250 g polohrubé mouky, 70 g cukru krystal, 30 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 20 g droždí, špetku soli a zázvoru, skořici a 3/4 hrnku mléka. Na drobenku pak cukr krystal, polohrubou mouka a máslo. Smícháme mouku, cukry, sůl, zázvor, žloutek a máslo. Z vlažného mléka s trochou cukru a droždí zaděláme kvásek, nalijeme do mísy a vše vypracujeme na středně tuhé těsto. To pak necháme půl hodiny vykynout a pak dáme na plech.
Na ně dáme oloupanou a nakrájenou )asi na centimetrové kostičky) rebarboru, posypeme cukrem, skořicí a drobenkou a upečeme.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu