Protože je králičí maso suché, většinou se peče s vepřovým masem, nebo prošpikované slaninou, či se připravuje na smetaně – jako svíčková, což ovšem trochu ubírá na dietnosti pokrmu.
Ďábelské králičí maso
Potřebujeme asi půl kila zadního králičího masa (kýtu nebo hřbet), pepř, česnek, cibuli, sůl, asi 25 dkg žampionů, pórek, kečup, feferonku a lžíci hladké mouky. Vykostěné maso pokrájíme na nudličky, okořeníme a osolíme, smícháme s prolisovaným česnekem a dáme minimálně na hodinu do ledničky.
Nahrubo nakrájenou cibuli pak zpěníme na oleji, přidáme maso, nakrájené žampiony, pórek a feferonku. Směs osmahneme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Před dokončením šťávu zaprášíme moukou, přidáme trochu vody a kečup a dodusíme. Jako příloha se hodí rýže nebo bramborové hranolky.
Mleté králičí bifteky
Připravíme si asi 25 dkg mletého masa z králíka a stejné množství vepřového, 3 lžíce strouhanky, trochu mléka, vejce, cibuli, směs koření do mletého masa, sůl a tuk na smažení. Na těstíčko potřebujeme 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce mléka, sůl, petrželku a pažitku. Strouhanku zvlhčíme troškou mléka a necháme na chvíli vsáknout. Mleté králičí a vepřové maso zatím smícháme se strouhankou, vejcem, drobně nakrájenou cibulí, okořeníme a osolíme. Z uvedených přísad připravíme těstíčko, do kterého namáčíme vytvořené biftečky z masa. Ty pak z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo pečivem.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu