Hovězí maso zaznamenalo od roku 1989 propad spotřeby o dvě třetiny a loni ho každý Čech snědl dle odhadů zhruba devět kilogramů. Jeho ústup je dán hlavně nárůstem cen proti minulosti. Nevýhodou v očích spotřebitelů bývá i náročnější a delší způsob přípravy, řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.
Největší odliv spotřebitelů zaznamenalo hovězí za poslední dobu v roce 2001, kdy se promítly obavy z takzvané nemoci šílených krav (BSE). Spotřeba se na předchozí úroveň přes mírné oživení již nevrátila a nyní dál klesá.
Naopak konzumace drůbežího se za posledních 17 let zdvojnásobila na loňských zhruba 26 kilogramů na osobu ročně, což je v rámci EU nadprůměr. Jeho popularitě nahrává to, že je podle odborníků již několik let nejlevnějším druhem masa na trhu. Relativně snadno se upravuje a často jsou vyzdvihovány i jeho dietetické přednosti.
Oblibě drůbežího podle všeho citelněji neublížila ani hrozba ptačí chřipky, která v Evropě obchází od předloňského podzimu. Loni, kdy se v Česku objevily první případy této nemoci, spotřeba podle odhadů nakonec zůstala na úrovni předchozího roku. Zpracovatelé i chovatelé si spíš než na nezájem domácích zákazníků stěžovali na příliv levných přebytků drůbežího z jiných evropských zemí, kde poptávka po výskytu ptačí chřipky propadla výrazně.
Nyní se v tuzemsku poprvé objevil nebezpečný vir této nemoci i v chovu drůbeže. Z vyjádření zástupců drůbežářského odvětví plyne, že se větších dopadů na zájem spotřebitelů o drůbeží zatím neobávají.
Zhruba polovinu domácí spotřeby masa představuje vepřové, kterého se loni v Česku zkonzumovalo předběžně 41,5 kilogramu na hlavu. V roce 1989 to bylo podle statistiky 50 kilogramů. Obliba vepřového je v Česku podle Klouda dána hlavně tradicí.
Pokud jde o trendy ve způsobu konzumace masa, velkou oblibu v Česku získalo grilování. Řezníci se tomu přizpůsobují a rozšiřují nabídku speciálních výrobků pro tuto úpravu. Jinak se chutě spotřebitelů zásadně nemění, soudí předseda zpracovatelů.
Z dalších druhů masa Češi v průměru snědí asi tři kilogramy králíků, 600 gramů zvěřiny, 400 gramů koňského, kozího a skopového dohromady a také 100 gramů telecího na obyvatele ročně. U telecího je to od začátku 90. let pokles na čtvrtinu. Spotřeba ryb mírně roste a dosahuje zhruba 5,8 kilogramu na osobu ročně.