V ČR je v současnosti kolem 50 průmyslových pivovarů. Víc než čtyři pětiny tuzemského trhu ovládá sedm firem. Číslem jedna je Plzeňský Prazdroj, člen druhé největší světové skupiny SABMiller. Kromě Pilsner Urquell vyrábí i značky Radegast i Gambrinus a Velkopopovický Kozel. Od dubna 2006 do března 2007 prodal zhruba 10,7 milionu hektolitrů, a je tak největším výrobcem piva v ČR. Za stejnou dobu utržil přes 14,4 miliardy.
Antimonopolní úřad loni firmě povolil, že může se svými odběrateli z řad restaurací uzavírat smlouvy o minimálním ročním odběru piva. V praxi to znamená, že pivovar může po hostinských požadovat, aby od něj odebíraly určité množství, maximálně však 70 procent piva. Zbylých 30 procent má zůstat pro ostatní dodavatele. Podíl se vypočítával podle odběrů z let 2003 až 2005.
Dnes se situace změnila a menší pivovary tvrdí, že jejich podíl klesl, uvedl Rudolecký. Podle ředitele kabinetu předsedy ÚOHS Roberta Nerudy je ale v podmínkách výjimky uvedeno, že Prazdroj musí svůj podíl přizpůsobit aktuální situaci.
"V případě, že nastupují (firmy ze skupiny Plzeňský Prazdroj) do obchodního jednání v restauracích...nedodržují ponechání 30procentního prostoru pro svou konkurenci a vždy trvají na tom, aby současný dodavatel ukončil ostatní dodávky a oni byly monopolní," uvedl v aktuálním infolistu ÚOHS k pivnímu trhu prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.
Antimonopolní úřad to ale nezjistil. Chováním Prazdroje se v minulosti zabýval už několikrát. V roce 1998 uložil firmě pokutu 450.000 Kč právě za výhradní smlouvy s odběrateli, pokutoval i pivovary Krušovice a Radegast.
O rok později schválil fúzi Prazdroje a Radegastu. Právě ta trhu vůbec neprospěla, soudí malé pivovary. Spojené firmy tehdy ovládaly asi 42 procent trhu a úřad tvrdil, že v případ porušování zákona má dostatek pák, jak tomu zabránit. Ani dnes nevidí žádný problém. "Černé scénáře se nepotvrdily, trh funguje, prostředí je velmi vyrovnané a cena piva nejnižší v Evropě," shrnul Neruda.
Podle úřadu je dnes smlouvami o výhradním, minimálním či určitém odběru vázáno maximálně 30 procent českého piva v restauracích. Podle ÚOHS je to méně než v minulosti. Až 50procentní hranice by mohla být nebezpěčná a omezovat soutěž, tvrdí Rudolecký. Navíc určitá míra vázaných oděrů trhu prospívá, restaurace dostávají za smlouvy o odběru třeba vybavení, které by si ze svého nemohly pořídit, doplnil.