Na jihu Moravy už začíná prodej burčáků

07.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brno 7. srpna (ČTK) - Na jihu Moravy lisovali v uplynulých dnech vinaři první burčáky z raných odrůd vinné révy. Na stáncích a ve vinotékách se tak tento nápoj letos objevil o dva až tři týdny dříve než obvykle. Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec řekl ČTK, že si nepamatuje tak brzký začátek prodeje burčáku. Hrozny dozrály rychleji především díky mírné zimě a nadprůměrně teplému počátku prázdnin.

V brněnské vinotéce pod Petrovem začala dnes prodávat burčák z panenské sklizně společnost PPS Agro ze Strachotína na Břeclavsku. Litr sladkého moku z rané odrůdy Irsai Oliver stojí 60 korun. "Vůbec poprvé jsme burčák vyrobili o víkendu na strachotínské hody. Hrozny nejranějších odrůd dozrály letos o tři týdny dříve a už se na ně začínají slétávat špačci, proto teď lisujeme každý den," řekl dnes ČTK obchodní manažer společnosti Jan Rozek.

Tak ideální podmínky pro zrání hroznů vinaři léta nepamatují. "Slyšel jsem od jednoho pamětníka, že letošní rok je podobný roku 1947, kdy bylo stejné počasí - mírná zima díky které vinice brzy vyrašily a sucho a slunečno na jaře," řekl Machovec. Nový vinařský zákon, který platí od vstupu Česka do Evropské unie, ale podle něj s takovým nezvyklým stavem počítá a povoluje prodej burčáku už od 1. srpna.

Většina vinařů, kteří se zaměřují na prodej burčáku, často podle Machovce nečeká, až hrozny získají potřebné kvality a burčák doslazují cukrem. "Kdo přijde na trh dřív, bude mít marketingovou výhodu," dodal Machovec.

Prodejce burčáku se také letos chystá kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři budou hlídat především to, zda výrobci či prodejci burčák nezmnožuje, jak se právně označuje nezákonné ředění burčáku vodou. "Budou také kontrolovat, aby se pod označením burčák prodával jen nápoj vyrobený z hroznů vypěstovaných u nás. Nápoje z dovezených hroznů nebo vyrobené v cizině se mohou prodávat pouze pod názvem částečně zkvašený hroznový mošt," řekl dnes ČTK mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Prodejcům, kteří burčák dolévají vodou, hrozí od SZPI pokuta až v řádech stovek tisíc korun. Vloni inspekce odhalila ředění burčáku u 15 ze 37 kontrol. Ve dvou případech dosáhlo množství doplněné vody více než 94 procent.

SZPI použila vloni poprvé k rozboru vzorků speciální zařízení, které pracuje na principu nukleární magnetické rezonance a izotopové analýzy. V minulosti musela inspekce posílat odebrané vzorky k analýze a k vyhodnocení do zahraničních laboratoří ve Francii, Německu nebo Rakousku. Stejné zařízení bude SZPI používat i letos.

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území České republiky. Při použití importovaných hroznů jde o částečně zkvašený hroznový mošt. Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně. Zákonem povolená doba prodeje burčáku, který je ve vinařských zemích víceméně raritou, je od 1. srpna do 30. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK