Čokoládu s červy nalezla inspekce v Jednotě v Táboře. "Obsahuje je 150gramové balení mléčné čokolády s arašídy, rozinkami a želé s datem minimální trvanlivosti do 19. října," řekl Klemeš.
V potravinách se nesmí vyskytovat živá ani mrtvá těla škůdců v žádném stadiu vývoje, tedy ani vajíčka, larvy, kukly nebo dospělý hmyz. Inspektoři nacházejí přítomnost škůdců jen zřídka. Jedná se zejména o různé druhy zavíječů, brouků, molů, roztočů a jiných druhů hmyzu. Škůdci se mohou vyskytovat v čokoládách, sušeném ovoci, různých druzích oříšků, v koření, pečivu, mouce, mlynářských výrobcích, mase, vejcích i jinde. Do finální potraviny se hmyz může dostat buď se surovinami nebo během výroby či skladování, pokud provozovatel potravinářského podniku nedodrží hygienické podmínky pro výrobu a uvádění potravin do oběhu, dodal Klemeš.
SZPI odeslala informaci o výskytu červů v prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) Evropské komisi.