Paspartování – zvládnete to i sama doma

10.10.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Kde kdo z náš již někdy přemýšlel, co s holou zdí. Pokud jste se někdy rozhodli pro pěkný obraz nebo fotografii, jistě jste také přemýšleli o tom, čím tento skvost ozvláštnit. Jednou z možností, která se nabízí, je paspartování.

Jednoduše řečeno se jedná o speciální techniku rámování obrázků, ale i fotek, případně výjimečně plakátů. Laikovi se na první pohled může zdát, že to není žádná věda. Ale pokud požadujete skutečně dobře provedenou paspartu z kvalitních materiálů, zřejmě budete muset sáhnout trochu hlouběji do kapsy, než byste očekávali.

V tomto článku se vám pokusím přiblížit, v čem paspartování spočívá, jaké základní materiály se používají a mimo jiné také několik typů, jak si takovou paspartu vytvořit doma v obývacím pokoji.

Paspartování je v zásadě rámování, kdy však kolem obrazu, respektive fotky atd. umístíme vnitřní rám z některého z využívaných materiálů a takto výslednou kombinaci teprve rámujeme do klasického rámu, častěji však využíváme skleněné klipsové rámy, které jsou běžně dostupné i v obchodech s nábytkem.

Zde pro představu několik konkrétních možností paspart. Některé firmy ve své nabídce uvádějí např. hlubokou plátěnou paspartu, která je vyrobena z pevné ruční lepenky a je polepena knihařským plátnem. Plátna jsou obvykle nabízena v mnoha barevných odstínech. Velikost pasparty záleží na obrazu, kterým chceme rámovat, obvykle se však tato metoda nepoužívá u děl rozměrově vyšších než 1 m... Výřez bývá ještě většinou začištěn bílou fazetou.

Takto připravené pasparty plní pro obraz či grafiku funkci jak ochrannou, tak především estetickou. Pasparty mohou být vsazeny do dřevěných nebo kovových rámů, popřípadě olepeny lemovkou. Pasparty je také možné ozdobit doplňkovými lištami kolem výřezu, což ovšem není moc obvyklé.

A pokud byste chtěli zkusit vyrobit paspartu vlastní, připravte si nůžky, lepidlo, obraz, který chcete paspartovat, dva barevně odlišné kartony (silnější čtvrtky) většího rozměru než obraz a skleněný klipsový rám. Jedna ze čtvrtek slouží jako podklad, z druhé vznikne rám. Na čtvrtku, která má sloužit jako rámeček pro obraz, obkreslete tvar obrazu a vyřízněte. Poté jednoduše oba díly (obraz i vytvořený rám) přilepte k druhé čtvrtce a klipsami připevněte pod sklo. Paspartování tedy můžete vyzkoušet i sami, rozhodně to stojí za to vyzkoušet.


AUTOR: Vanda Seidelová 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání