Meduňka – skvělá proti migréně i nachlazení

30.01.2008 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Meduňka (Melisa officialis) má uklidňující účinky, používá se do vonných polštářků na spaní (má vůni podobnou citrónu), protože pomáhá proti nespavosti, ale i při žaludečních potížích, uklidňuje koliku a křeče. Používá se také do koupele.

V těchto dnech je aktuální i její účinek proti nachlazení, snižuje dokonce teplotu.

Vzhledem k tomu, že je naprosto neškodná, lze ji užívat dlouhodobě.

Používá se jedna lžička sušených listů na šálek čaje, přičemž pijeme 3 šálky meduňkového čaje denně.

Spolu s kozlíkem lékařským nebo třezalkou se používá na zklidnění při nervových poruchách, s heřmánkem a mátou zase při žaludečních potížích.

Čaj s meduňkou proti lehké nespavosti
Stejným dílem smícháme list meduňky, kořen kozlíku a chmelové šištičky. Na šálek čaje se dávají 2 čajové lžičky směsi.

Meduňkové kapky
(Proti nachlazení a migréně): potřebujeme 500 g sušené meduňky 20 g citrónové kůry (chemicky neošetřené), 10 g skořice a stejné množství mletého muškátového oříšku, litr vodky. Sušenou meduňku, kůru a koření přelijeme vodkou a necháme týden louhovat v uzavřené lahvi na světle. Pak procedíme do tmavé lahve a skladujeme v chladu a tmě.

Meduňka je doporučována také ke koupelím při revmatických bolestech a jako kloktadlo.

V kuchyni se kromě do nápojů dává do salátů – těstovinových, zeleninových i ovocných, do rýže, želé, ale využívá se i při přípravě mas a ryb, bylinkových másel, přidává se do jogurtů a tvarohových pomazánek. Používá se rovněž k aromatizování octa a ozdobování různých pokrmů a nápojů.

Kuřecí maso s meduňkou
Potřebujeme 400 g kuřecího masa, cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce meduňky, 2 lžičky pokrájených arašídů, lžičku kari koření, sůl a olej.

Maso nakrájíme na malé kousky (hranolky), smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a česnekem, osolíme, okořeníme a přidáme 2 lžíce oleje. Necháme chvíli proležet v chladu. Pak přidáme arašídy a směs opečeme na oleji. Nakonec ozdobíme drobně nasekanou meduňkou, včetně rýže, s níž pokrm podáváme.


Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání