Registrace špekáčku by podle představitelů obou ministerstev mohla skončit do konce letošního roku. "Naši experti už podepsali společnou žádost na první tři výrobky, kterými jsou lovecký salám, liptovský salám a špišské párky. U špekáčků to bude probíhat stejně," řekl Gandalovič. Ostatní země pak budou mít šest měsíců na podání případných stížností, několik týdnů zabere také administrace Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise.
Kdyby komise schválila žádost o registraci jenom jedné strany, tak by výrobci z dalších států museli respektovat schválenou recepturu a výrobní postup, nebo své výrobky přejmenovat. "Byl by to také jakýsi výsměch naší společné historii, která tyto výrobky přinesla. Špekáčky mají v našich zemích více než stoletou tradici," dodal Gandalovič. Podle něj tak v případě schválení Evropskou komisí zanikne problém s takzvanou "buřtovou vyhláškou", která sice udávala podmínky pro výrobu jednotlivých masných výrobků, ale platila pouze na území České republiky a pro konkurenty ze zahraničí závazná nebyla. Nyní se podmínky pro všechny výrobce sjednotí.
Spory ohledně registrace některých tradičních specialit vznikla vloni, kdy Polsko a Slovensko podalo několik žádostí na potraviny, které se běžně vyrábějí také v Česku. Polsko zažádalo o ochrannou evropskou známku u populárního točeného salámu, známého jako kabanos, a u mysliveckých klobás. Slováci zase chtěli ochrannou známku pro spišské párky, lovecký salám, inovecký trvanlivý salám a špekáčky.
Většina uzenářských výrobků, o jejichž registraci Polsko či Slovensko usilují, byla údajně vyvinuta v období existence Československa a byla tehdy vyráběna podle jednotných technických norem. Od zrušení těchto norem v souvislosti s rozdělením Československa jsou tyto výrobky vyráběny na území více států podle různých receptur.