Z pohledu místa kontroly dopadla nejhůře, stejně jako v minulých letech, maloobchodní síť, kde inspektoři SZPI při 19.781 kontrolách odhalili 4794 nedostatků. V roce 2006 to bylo 4031 závad při 16.490 kontrolách. Ve výrobě našli 500 závad, meziročně o 100 více, ve velkoobchodech pak 249 závad.
Nevyhovující vzorky inspektoři odhalili nejčastěji u čerstvé zeleniny a ovoce, vína a masných výrobků. K potravinářským výrobkům, u nichž byly zákazy uloženy nejčastěji, patří také výrobky studené kuchyně a mléčné výrobky. Jak upozornila mluvčí inspekce, nelze na základě výsledků kontrol SZPI hodnotit kvalitu a bezpečnost potravin na celém trhu. Inspekce se totiž cíleně zaměřuje především na riziková místa prodeje a výroby, počty zákazů by při náhodných kontrolách byly nižší.
Inspekce uložila celkem 13.215 zákazů uvádění potravin a tabáku na trh v hodnotě převyšující 46 milionů korun. Oproti předchozí letům jejich počat vzrostl zhruba o pětinu. V roce 2007 bylo také pravomocně skončeno nejvíce správních řízení za poslední tři roky. Inspekce při vyšetřování 2037 případů uložila pokuty v celkové výši téměř 37,5 milionů korun.
Přibližně deset procent kontrol provedla SZPI na základě podnětů od spotřebitelů. "V roce 2007 jich přijala 2614, z nichž 968 vyhodnotila jako oprávněné. Lidé si nejčastěji stěžovali na jakost potravin, zdravotní závadnost, hygienické nedostatky v prodejnách či na prodej potravin s prošlou dobou použitelnosti," řekla Šmídtová. Dalších více než 500 podnětů dostala SZPI od České obchodní inspekce, Státní veterinární správy a krajských hygienických stanic.