Ceny kuřat v ČR jsou téměř na 120 procentech průměru EU

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 14. dubna (ČTK) - Ceny kuřat v České republice jsou podle statistiky Evropské komise zhruba o pětinu vyšší, než je průměr Evropské unie. Před rokem se přitom pohybovaly přibližně na 85 procentech průměru EU. Jde ale o ceny průmyslových výrobců, získat mezinárodní srovnání spotřebitelských cen je obtížné.

Podle statistiky byla v Česku cena vykuchaných kuřat v 11. týdnu letošního roku 210 eur (zhruba 5212 korun) za 100 kilogramů. Průměr Evropské unie bez Británie ale činil téměř 179 euro (zhruba 4444 korun). Vyšší než v Česku byla zpracovatelská cena kuřat v Německu, Řecku, Francii, na Kypru a ve Finsku.

Miluše Abrhámová z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) ovšem upozorňuje, že ve statistice uvedené ceny mohou být zkreslené přepočtem měnového kurzu. Na trhu se podle ní také mohou objevit krátkodobé výkyvy, které jednotlivé údaje zkreslí. Důvody relativně vysoké ceny v Česku podle ní není možné určit, protože není známa přesná metodika výpočtu cen v jednotlivých státech. Také náklady na práci je podle Abrhámové obtížné porovnat, protože ČR má jiný systém jejich sledování než staré členské země EU. Například v jižních zemích jsou ale obecně náklady nižší, protože chovatelé ušetří za vytápění.

Zástupce Sdružení drůbežářských podniků František Mates ČTK sdělil, že uvedená statistika je pouze orientační a jde o určitý vývoj cen.

Podle Tomáše Douchy z VÚZE je možné, že zpracovatelská cena kuřat je v Česku skutečně nadprůměrná. Vyšší cena se ale na vysoce konkurenčním potravinářském trhu nemůže dlouho prosazovat a jde spíše o přechodný stav. Podle Douchy za vyšší relativní cenou v Česku stojí nejspíš nízká efektivita, ale vliv na ni mohou mít i jiné faktory.

Podle něj se do vyšší ceny může promítat nižší produktivita tuzemských zemědělců, na niž se nabaluje nižší efektivita zpracovatelů. Ceny průmyslových výrobců ale nic neříkají o konečných spotřebitelských cenách. Podle Douchy mohou obchodníci vyšší cenu u zpracovatele ztlumit tím, že si připočítají menší marži.

Růst ceny kuřat v posledním roce ovlivnil růst krmných směsí a energie. Náklady na krmiva přitom tvoří až 70 procent celkových nákladů při chovu drůbeže. Ceny krmiv se ale zvýšily ve všech zemích.

Spotřebitelská cena kuchaných kuřat činila letos v únoru téměř 62 Kč za kilogram. V únoru loňského roku stál kilogram kuřete v obchodech okolo 45 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK