Carménère 2005 Reserva - Viña Misiones de Rengo S.A., Valle del Rapel, Chile

22.05.2008 | , www.ovine.cz
STYL/víno


perex-img Zdroj: Finance.cz

Po nepříliš dobrých pocitech z Merlotu 2006 Reserva dávám šanci znovu chilskému vinařství Viña Misiones de Rengo a otevírám Carménère 2005 Reserva, která pochází opět z vinařské oblasti Valle del Rapel, podoblast Valle del Cachapoal.

Víno zrálo v dubových sudech po dobu 8 měsíců. Hned v úvodu musím poznamenat, že mám pro tuto odrůdu určitou slabost, takže pokud ji někde vidím, nejlépe jako Reserva, dlouho neváhám. Jak jsem již poznamenal v anotaci, je zarážející, že jsme k dnešnímu dni nezveřejnili ani jednu recenzi na tuto odrůdu, což dnes napravím. V následujících dnech se můžete těšit na mé postřehy z dalších chilských vín známých vinařství, kdy provedu jejich srovnání.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem Reserva. Adjustáž jsem hodnotil u předchozí recenze. Opět zmíním webové stránky českého dovozce, kde již ale informace k tomuto vínu nenajdete.

Barva je intenzivní, purpurově červená s fialovými záblesky a skoro neprůhledná. Vůně je od prvního okamžiku výrazná, poměrně široká, ale typická pro tuto odrůdu. Jsou zde krásné tóny ostružin, které přechází až do zralých švestek. Vše je doprovázeno silným kořenitým nádechem připomínající bílý pepř a vůni pečeného chleba. Pokud si vůně udrží tyto vlastnosti a nebude se postupnou oxidaci "hroutit", bude to paráda!

Ve středně dlouhé chuti hrají prim kořenito-dřevité odstíny, které mají původ v osmi měsíčním zrání dubových sudech. Oproti předchozímu Merlotu 2006 Reserva je zde příjemná vanilka, která se krásně doplňuje s ovocitými tóny. Snoubení dubového sudu s vlastnostmi Carménère je zajímavé a víno mi chutná. V dozvuku je skořice, příjemně nasládlá třísla a čokoládové tóny. I když je obsah alkoholu vyšší (14,0 % obj.) než u zmíněného Merlotu, v závěru není naštěstí nepříjemný alkohol. Naopak, je zde zvláštní kořenitý ocásek. Možná je to dáno ročníkem nebo přímo odrůdou, rozhodně je Carménère o třídu lepší než Merlot. Další archivaci nevylučuji, protože během 2 až 3 let se dá předpokládat ještě lepší sametovější projev a nazrálost.

Druhý den dopíjíme lahev a jsem mile překvapen, víno si stále uchovalo své vlastnosti, nezvrhlo se a zdá se mi naopak ještě zajímavější. Vinařství tuto Reservu doporučujeme k červeným masům, měkkým sýrům, těstovinám či pečeným bílým masům. Teplotu podávání doporučuji kolem 16 °C a za cenu kolem 150,- Kč bych si ji určitě koupil znovu.

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/víno