Firma je podle adresy z Rohatce, ve skutečnosti má hlavní provoz mezi Dubňany a Ratíškovicemi, druhý ve Velkých Pavlovicích, kde také leží hlavní část jejich vinic. Značnou část hroznů nakupuje. Vína jsou zpracovávána nejmodernějšími postupy, chemie se nakupuje z Francie, dbá se na co nejšetrnější práci s hrozny. Bílá vína jsou odkalena, nějakou dobu leží na kalech. Červená jsou na ležení převážena do Velkých Pavlovic, samozřejmostí je jablečno-mléčná fermentace. Firma právě opouští své výrazně barevné etikety a nahrazuje je podobným formátem v barvě stříbrné metalízy (šedé).
Co jsme ochutnali:
Sylvánské zelené 2007 pozdní sběr, 21,2 °NM, Popice, Sonberg. Měl jsem na ně málo času, ale je to jemné kořeněné, dost typické sylvánské, někteří na ně vzpomínali jako na nejlepší víno degustace.
Sauvignon 2007 pozdní sběr, 21,4 °NM, Popice, Svidrunk. Jemný, ovocný, ale také dost kořenitý, příjemný a šťavnatý. Typickou kopřivu nebo broskve jsem hledal marně.
Tramín červený 2006 výběr z hroznů, 25,4 °NM, Sobůlky, Staré hory. Jemná vůně, jemná chuť, výrazná kořenitost, která byla na některé degustátory, zvláště dámy až silná, šťavnatá kyselinka, jemňoučká hořčinka. Je to Tramín z Kyjovska, voní méně opojně než moje oblíbené z jižnějších vinic.
Sauvignon 2007 výběr z hroznů, 24,2 °NM, Strážnice, Horní hory. 13 g/l cukru, 6 g/l kyselin. Poměrně sladké víno, ale pěkně sladěný cukr s kyselinami a časem se to ještě zlepší. V chuti jemně broskve a mango, svěží příjemné víno, sice méně kořenité, ale o to ovocnější než předchozí Sauvignon.
Dornfelder 2006 kabinet, 20,2 °NM, Kostice, Díly. Hutná vůně, ale překvapivě nakyslé vínko. Musím říct, že s takovýmto Dornfelderem jsem se ještě nesetkal, jeho chuť je postavená na pěkné tříslovině, která až připomíná makovinu, se kterou se setkáváme u Cabernetu Moravia. Vyzdvihnout musím pěknou dochuť.
Modrý Portugal 2007 pozdní sběr, 22,4 °NM, Strážnice, Horní hory. Dámy a pár dalších zaplesali když ochutnali - červené vínko s nižší tříslovinou, jemné, snad i lehce fádní, ale vzápětí zajímavé, svěží a plné. Ty dva stupně cukernatosti oproti Dornfelderu udělali hodně.
Frankovka 2006 pozdní sběr, 21,4 °NM, Popice, Svidrunk, 6 měsíců v barikovém sudu. 13 g/l alkoholu, 3,2 g/l cukru. Toto víno mě přesvědčilo, že je můj čich v pořádku, výrazná a silná vůně byla naprosto zřetelná. Barik je poměrně silný, ale sudy byly několikrát použity, vůně vanilky je slabá a neruší. Víno bylo dost silné s dostatkem kyseliny a barik pěkně vstřebalo. Vytváří krásné a ostré mosty.
Rulandské modré 2006 výběr z hroznů, 24 °NM, Popice, Svidrunk, barikováno. Rulandské je u Plešigrů srdeční záležitostí. Barva pěkná a sytá, silná a výrazná chuť. Jemné barikování vínu rozhodně pomohlo. Výrazná kyselinka nás upozorňuje, že víno není ještě zcela vyleželé a před vypitím by si mělo pár let odpočinout.
Po ochutnávce jsem ještě ochutnal Sauvignon ze začátku, ostatní vína došla přesně. Pak jsme samozřejmě probrali, jak nám vína chutnala, novinky z domova i ze světa, konkurenci i prostá a obyčejná lidská témata. Takže nezbývá než připomenout, že degustovaná vína se právě chystala k lahvování a v době kdy čtete tento článek nejspíš právě přicházejí do prodeje.