Družstvo ve Znojmě po dvou dnech přerušilo tradiční výrobu okurek

12.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Znojmo 12. července (ČTK) - Družstvo Znojemská okurka, které se po pěti letech snažilo obnovit tradici výroby okurek ve Znojmě, přerušilo po dvou dnech produkci. Předseda Zbyšek Dřevojan dnes řekl, že přestávka byla plánovaná. Družstvo prý zatím vyprodukovalo pouze zkušební sérii, z níž se udělají laboratorní testy. Do okurkové sezony, která začne do dvou týdnů, bude prý výroba obnovena.

Zkušební sérii okurek vyrobilo družstvo ve školní jídelně místního odborného učiliště. Kde začne ostrá produkce, Dřevojan neupřesnil. Adresu prý oznámí později. Místo však má už dohodnuto, uvedl.

Výroba okurek, která Znojmo proslavila, se do města vrátila po pěti letech. Minulý týden ji družstvo Znojemské okurky za přítomnosti médií slavnostně zahajovalo. O tom, že produkce po dvou dnech skončila, informoval dnešní Znojemský deník s vysvělením, že výroba se nezamlouvala hygienikům. Podle Dřevojana však výrobu okurek nepovoluje hygiena, ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Totéž řekla i Jana Tušerová ze znojemské pobočky Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Lékařka ale potvrdila informaci uvedenou v listu, že školní jídelna není k výrobě uzpůsobená.

Okurky se ve Znojmě zavařují od roku 1863. Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až 8000 tun okurek ročně, ukončila činnost v roce 2003. Okurky původně vyráběl podnik Znojmia, který se pak stal součástí podniku Fruta. Výrobu okurek poté převzala společnost Hamé Babice, která ji přestěhovala do Bzence na Hodonínsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK