SZPI zastavila kvůli listerii výrobu v dvou lahůdkářských firmách

17.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brno 17. července (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zastavila kvůli nálezu nadměrného množství bakterií listerie výrobu v lahůdkářských provozech v Jesenci na Prostějovsku a v Ostravě-Kunčicích. Výrobci musejí závadné produkty stáhnout z maloobchodního prodeje. Firmy výrobu obnoví až poté, co testy prokážou, že listerii vymýtily, uvedla Alena Hegerová z inspekce.

Ve výrobně studené kuchyně v Jesenci, která podléhá Zemědělskému obchodnímu družstvu Ludmírov, byly vadné tři produkty, a to horácký salát, vlašský salát a aspiková miska. Z Nových lahůdek Sixta vyšel nevyhovující vlašský salát.

"Spotřebitelům, kteří si výrobky zakoupili, inspekce nedoporučuje jejich konzumaci. Obě firmy musí okamžitě stáhnout nevyhovující výrobky z obchodní sítě," uvedla Hegerová.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantaci, a u lidí s rakovinou či HIV/AIDS.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK