Pivovary mohou začít žádat o registraci označení České pivo

24.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Plzeň 24. července (ČTK) - České pivovary, které mají zájem označovat své výrobky názvem České pivo, se mohou ode dneška registrovat u Českého svazu pivovarů a sladoven. Svaz uspěl s žádostí o zápis chráněného zeměpisného označení u Evropské komise, řekl výkonný ředitel svazu Jan Veselý.

Registrace ochranné známky u EK nově stanoví podmínky pro označení, které už nyní používají některé pivovary na etiketách. Nic jim v tom nebránilo, šlo o prosté označení, pro jehož používání nebyly stanoveny podmínky.

"Označení už zhruba tři čtvrtě roku používá 20 českých piv, pivovary skupiny PMS už několik let. Správný výraz České pivo asi polovina, druhá uvádí například slovní spojení tradiční české pivo, což je něco jiného," dodal.

Podle Veselého nevydá Evropská komise o získání označení žádný písemný verdikt, zástupci české mise budou svaz informovat pouze o tom, pokud by ještě nějaká připomínka došla.

"Od příštího týdne může pivovary, které budou na etiketách České pivo uvádět, kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce," řekl Veselý. Může například nahlížet do varných listů, kde jsou uvedeny všechny suroviny, technologické postupy a parametry piva. České pivo je nyní podobné označení jako Cognac (koňak) nebo Champagne (šampaňské).

Základními požadavky pro užívání chráněného označení jsou nyní místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení.

Plzeňský Prazdroj chce využít chráněné zeměpisné označení České pivo zatím jen pro svůj Gambrinus, nejprodávanější české pivo. "Díky své vyrovnané chuti je považováno za prototyp českého výčepního piva. S Gambrinusem jsme se rozhodli počkat až do konce procesu registrace. Nyní se k oficiálnímu označení přihlásíme," řekl dnes ČTK vrchní sládek Prazdroje Jan Hlaváček.

"Gambrinus je vyráběn striktně ze tří základních pivovarských surovin - sladu, chmele a vody - bez použití náhražek a chemických preparátů, a jistě tak splní požadavky pro označení České pivo," řekl ředitel Výzkumného ústavu pivovarsko-sladařského Karel Kosař. Právě tento ústav se podílel na stanovení podmínek pro registraci.

Podle dostupných informací Evropská komise registruje pouze "Bavorské pivo". Chráněné označení ale získala řada jednotlivých značek z různých zemí. Na seznamu piv z Česka, která mají chráněné označení Evropské unie, je v současnosti Chodské pivo, registraci Budějovického piva, Budějovického měšťanského varu a Českobudějovického piva si Česko vyjednalo v přístupové smlouvě k EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK