SZPI zakázala prodej sojové omáčky obsahující karcinogenní látku

04.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brno 4. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej sojové omáčky z Vietnamu obsahující v nadlimitním množství karcinogeny. Omáčka Chin-su, kterou na českém trhu distribuuje pražská firma DALAT, obsahuje podle laboratorních testů 75,5 mikrogramů látky 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propandiol) na jeden kilogram. Předpisy přitom povolují jen 20 mikrogramů. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít spotřebitelé zboží stále doma, inspekce proto nedoporučuje omáčku konzumovat, řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Zdravotní riziko ale hrozí až při dlouhodobé konzumaci většího množství této omáčky.

Inspekce se o riziku výskytu omáčky s karcinogenní látkou na českém trhu dozvěděla prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. "Následná kontrola v provozovně společnosti DALAT potvrdila, že informace jsou pravdivé. Inspektoři zjistili, že firma v dubnu letošního roku dovezla celkem 24.000 kusů omáčky Chin-su v balení 250 ml a datem minimální trvanlivosti do 25. února 2010," řekla Šmídtová.

Inspekce proto nařídila tuto šarži stáhnout z trhu. Kolem 4200 kusů omáček firma distribuovala na Slovensko. Inspektoři na místě také odebrali vzorky jiné šarže sojové omáčky od stejného výrobce, u kterých bude laboratorně ověřováno množství 3-MCPD, dodala mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK