"Vzhledem k rozšířenosti výrobku goudy a zejména eidamu v Česku jsou na stole námitky i od českých mlékařů," řekl Právu europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL). Doplnil, že mají solidní šanci na úspěch.
Hájíme možnost další výroby eidamu u nás. Surovina i technologie výroby jsou prakticky stejné v Nizozemsku jako tady, zdůvodnil v LN tah šéf Potravinářské komory Miroslav Toman. Komora, Českomoravský mlékárenský svaz a největší domácí výrobce eidamu firma Madeta jsou podepsané pod českými námitkami proti holandské registraci.
Podle Březiny jsou námitky českých mlékařů na místě, ve srovnání se sýry typu eidam vyráběnými v jiných zemích Evropské unie není ten holandský ničím mimořádný.
Zástupce Nizozemského mlékárenského svazu (NZO), iniciátora registrace, je jiného názoru. "Žádáme ochranu zeměpisného označení pro Holandský eidam, produkt, který je úzce spjatý s Holandskem," řekl LN Aad Vernooij z NZO.
Už v roce 1986 unijní soud rozhodl, že eidam je druhové označení, které se používá obecně a nemůže si jej uzurpovat jen jedna země. Nizozemci proto chtějí, aby chráněným zeměpisným označením byly "Holandský Eidam" (Edam Holland) a "Holandská Gouda". Znamená to, že další výrobci budou moci dále říkat svým sýrům eidam či gouda, píše Právo.
Námitkami proti nizozemské žádosti se začne v září zabývat Evropská komise (EK), která ochranné známky přiděluje.