"Podle nových pravidel musejí být potraviny vyprodukované v jednom členském státě bezpečné pro spotřebitele ve všech ostatních členských zemích. Zbytky pesticidů v potravinách by podle nového nařízení měly být co nejnižší a neměly by mít škodlivý dopad na obyvatele EU," uvedla evropská komisařka pro zdraví Androulla Vassiliouová. Podle komise to usnadní situaci i dovozcům a obchodníkům, protože dosavadní pravidla byla složitá a matoucí.
Ekologové nové nařízení kritizují. Dosud podle organizace Greenpeace v unii platilo, že se maximální povolená hladina zbytků pesticidů v potravinách určovala podle země, která měla limity nejpřísnější. Na sjednocení pravidel tak prý prodělávají země, které měly v minulosti přísnější limity, než nyní stanovila komise.
Podle studie, kterou si Greenpeace nechalo vypracovat, se limity pro jablka, hrušky a hrozny zvýšily natolik, že by mohly ohrozit zdraví dětí. "Komise selhala, když nedostála svému závazku stanovit limity na nejnižší možné úrovni," řekl mluvčí nizozemské ekologické organizace Natuur en Milieu Hans Muilerman. Ekologové proto nařízení napadnou u Evropského soudního dvora. Komise ale námitky ekologů odmítla s tím, že vycházejí ze zastaralých a nepřesných údajů.
Pesticidy využívané v zemědělství se do potravin dostávají ze sklizených plodin. Nové nařízení zahrnuje přibližně 1100 pesticidů, které zemědělci využívají nebo využívali jak v unii, tak mimo ni. Stanovuje limity pro 315 zemědělských produktů.