Podle ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce k nynější stagnaci přispěli obchodníci, kteří měli snahu udržet delší dobu vyšší prodejní ceny. Určité oživení na trhu mléčných výrobků očekává v závěru tohoto roku, a to i díky předvánočnímu prodeji. Tuzemská spotřeba mléka a výrobků z něj je podle Němce ještě pod průměrem EU a dá se očekávat, že výhledově bude stoupat.
Podle ministerstva zemědělství loni každý Čech v průměru spotřeboval 244,5 kilogramu mléka, což bylo o 2,1 procenta více než v roce 2006. Letos ale ministerstvo s dalším růstem nepočítá. Obchodní ceny čerstvého konzumního mléka přitom od ledna do července klesly o více než čtyři procenta a například u másla a eidamu skoro o pětinu. Na rozdíl od druhé poloviny minulého roku, kdy poptávka po mléce a mléčných výrobcích převyšovala nabídku a vedla k rychlému zdražování, se nyní mlékárnám hromadí zásoby na skladech.
V Česku funguje přes 60 mlékáren, jejich počet je stabilní. Němec potvrdil, že loňský rok pro ně byl velice příznivý a jejich hospodářské výsledky byly kladné. "Bohužel letošní první pololetí přineslo výrazný obrat. Mnoho mlékáren si stěžuje na to, že mají ekonomické problémy," dodal. Největší potíže mají podle Němce podniky zaměřené na komoditní výrobky pro export; nejvýrazněji se propad cen projevil u sušeného mléka. Naopak lépe se na trhu daří výrobcům různých specialit.
Prodej v českých obchodech je nyní pro mlékárny výhodnější. "Ceny exportních výrobků jsou na velice nízké úrovni," vysvětlil Němec. Zda a o kolik se v budoucnu zvýší domácí spotřeba mléka, podle něj bude záviset i na tom, zda budou Češi preferovat takové mléčné potraviny, jako jsou sýry a tvarohy, na jejichž výrobu je potřeba více mléka. "Pak určitě máme šanci, aby spotřeba mléka ještě rostla," řekl. Například u sýrů se průměrná roční spotřeba v Česku pohybuje kolem 17 kilogramů na hlavu, zatímco průměr v EU je 19 kilogramů.