Zatímco v roce 1985 činila průměrná mzda v České republice 2920 korun, do roku 2007 stoupla více než sedminásobně na 21.694 korun.
V současné době tak může průměrně vydělávající Čech za svůj plat vypít více než dvakrát tolik lahvových piv než v polovině 80. let minulého století. Za průměrnou mzdu zakoupí také dvojnásobné množství zadního hovězího masa.
Kuřecího bylo loni z průměrného platu možné pořídit 3,5krát více než v posledních letech socialismu, přestože cena kilogramu u nás v současnosti nejvíce konzumovaného masa za 23 let stoupla na dvojnásobek.
Máslo bylo reálně nejlevnější v roce 2006 a nejdražší v roce 1991. Přestože se jeho cena téměř ztrojnásobila z 40 korun za kilogram v roce 1985 na loňských téměř 150 korun, za průměrný výdělek jej bylo možné loni pořídit dvakrát tolik.
U pekárenských výrobků je situace opačná. Loni by za průměrnou mzdu zákazník koupil téměř o 180 kilo chleba a o třetinu pečiva méně než před 23 lety. Kilo chleba od roku 1985 podražilo skoro desetkrát z 2,60 koruny na více jak 23 Kč v roce 2007. Reálně nejdražší byl chléb začátkem 90. let.
Mléka, jehož litr se v polovině 80. let minulého století prodával za dvě koruny, si tehdy mohl průměrně vydělávající Čech koupit 1460 litrů; loni při téměř devítinásobné ceně 1218 litrů.