České pivo definitivně získalo ochrannou známku EU

17.10.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brusel/Praha 17. října (zpravodaj ČTK) - České pivo po několika letech snah pivovarníků definitivně rozšířilo seznam potravin z Česka, které od Evropské unie získaly ochranné označení. O zisku označení informovala Evropská komise. Chráněné značení však nedostane každé pivo vyrobené v Česku. Bude se týkat jen těch, jejichž výroba odpovídá určitému postupu.

"Označení 'České pivo' bude možné použít například jen pro piva s objemovým procentem alkoholu mezi 2,6 až 6 procenty a piva vařená pouze v České republice," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič v prohlášení zaslaném ČTK. Nebude se tak vztahovat na některá nízkoalkoholická piva a také na ty, které mají alkoholu naopak moc.

O zapsání na seznam ochranných označení čeští pivovarníci zažádali už před několika lety, krátce po vstupu ČR do EU v roce 2004.

"Nebyl to snadný proces, ale nyní se české pivovary konečně dočkají ochrany výrobků, na něž mohou být právem hrdé," řekla ČTK velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová.

Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). Zatímco první dvě ochranné známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti, zaručené speciality jsou výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Rozhodnutí výkonného orgánu unie není žádným překvapením. Už dříve, koncem července, totiž vypršela lhůta pro podávání námitek proti udělení označení. Pak už šlo jen o to, aby se "České pivo" ještě dostalo do oficiálního seznamu, což už je ale spíše formální záležitostí. Do rejstříku bylo zapsáno ve čtvrtek.

Česko je zřejmě první zemí v Evropské unii, které získá "národní" chráněné zeměpisné označení pro pivo. Podle dostupných informací Evropská komise registruje pouze "Bavorské pivo". Chráněné označení ale získala řada jednotlivých značek z různých zemí. Mezi další potravinářské speciality z ČR s ochranným značením patří třeba Pardubický perník, Štramberské uši, Pohořelický kapr, Nošovické kysané zelí nebo Český heřmánek (Chamomilla Bohemica).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK